WEGAŃSKI “SMALCZYK” Z FASOLI???
Bogaty w BIAŁKO ROŚLINNE stanowi idealny, wegetariański zastępnik tradycyjnego smalcu.
Kasza gryczana idealnie zastępuje skwareczki.
Potrawa doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek, śniadań i przekąsek.
“smalczyk” doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek, na śniadania i przekąski.
Jestem pewna, że smalczyk na na dłużej zagości w Państwa jadłospisie.
SKŁADNIKI na 4 porcje
– fasola konserwowa biała – 240g (1 puszka) lub 80g suchej fasoli u mnie fasola “piękny jaś”(gotujemy do miękkości)
– cebula – 100g (1 sztuka)
– jabłko – 70g (1/2 sztuki)
– majeranek – 3 g (1 łyżeczka)
– sól – 1/2 łyżeczki
– pieprz – 1 szczypta
– kasza gryczana sucha, palona – 20g (ok 2 łyżki)
– oliwa z oliwek (lub olej rzepakowy)- 18g (1,5 łyżki)
WYKONANIE: ???
– Kaszę podprażamy na patelni na 0,5 łyżki oliwy.
– Zalewamy wodą do poziomu kaszy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut. W razie potrzeby dodać należy wodę.
– Kasza powinna być półtwarda, nie rozgotowana (będzie imitacją skwarek).
– Fasole odsączamy na sicie i płuczemy pod bieżącą wodą, jeśli zdecydujemy sie na sucha fasolę, należy ją ugotować w wodzie do miękkości i odcedzic na sicie.
– Cebulę siekamy w kosteczkę i szklimy na pozostałej ilość oliwy 1,5 łyżki
– Jabłko, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
– Do fasoli dodajemy: cebulę, jabłko, majeranek, sól i pieprz.
– Całość miksujemy. Jeśli masa jest za gęsta można dodać wodę (tylko nie za dużo żeby potrawa nie była zbyt rzadka)
– Doprawiamy do smaku.
– Na koniec mieszamy z uprażona i zimną kaszą.
Gotowe!! ?
✅ Najlepiej smakuje z razowym pieczywem i ogóreczkiem kiszonym, lub tak jak lubisz najbardziej.
✅ WARTOŚCI ODŻYWCZE 100g wegańskiego smalczyku
Energia: 120 kcal
Białko: 5,2g
Tłuszcze: 4,8g
Węglowodany: 1,3g
Błonnik: 4,8g
✅ Porcja – 1 łyżka smalczyku – to ok. 20g – to ok. 25 kcal?❗️
Zapraszam wypróbuj nie czekaj !!
Details
Składniki na 4 porcje
fasola konserwowa biała – 240g (1 puszka)
cebula – 100g (1 sztuka)
jabłko – 70g (1/2 sztuki)
majeranek – 3 g (1 łyżeczka)
sól – 1/2 łyżeczki
Pieprz – 1 szczypta
Kasza gryczana sucha, palona – 20g (ok 2 łyżki)
Oliwa z oliwek – 20g (2 łyżki)

