Wegański smalczyk z fasolą

WEGAŃSKI “SMALCZYK” Z FASOLI???

Bogaty w BIAŁKO ROŚLINNE stanowi idealny, wegetariański zastępnik tradycyjnego smalcu.
Kasza gryczana idealnie zastępuje skwareczki.
Potrawa doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek, śniadań i przekąsek.
“smalczyk” doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek, na śniadania i przekąski.
Jestem pewna, że smalczyk na na dłużej zagości w Państwa jadłospisie.

SKŁADNIKI na 4 porcje

– fasola konserwowa biała – 240g (1 puszka) lub 80g suchej fasoli u mnie fasola “piękny jaś”(gotujemy do miękkości)
– cebula – 100g (1 sztuka)
– jabłko – 70g (1/2 sztuki)
– majeranek – 3 g (1 łyżeczka)
– sól – 1/2 łyżeczki
– pieprz – 1 szczypta
– kasza gryczana sucha, palona – 20g (ok 2 łyżki)
– oliwa z oliwek (lub olej rzepakowy)- 18g (1,5 łyżki)

WYKONANIE: ???

– Kaszę podprażamy na patelni na 0,5 łyżki oliwy.
– Zalewamy wodą do poziomu kaszy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut. W razie potrzeby dodać należy wodę.
– Kasza powinna być półtwarda, nie rozgotowana (będzie imitacją skwarek).
– Fasole odsączamy na sicie i płuczemy pod bieżącą wodą, jeśli zdecydujemy sie na sucha fasolę, należy ją ugotować w wodzie do miękkości i odcedzic na sicie.
– Cebulę siekamy w kosteczkę i szklimy na pozostałej ilość oliwy 1,5 łyżki
– Jabłko, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
– Do fasoli dodajemy: cebulę, jabłko, majeranek, sól i pieprz.
– Całość miksujemy. Jeśli masa jest za gęsta można dodać wodę (tylko nie za dużo żeby potrawa nie była zbyt rzadka)
– Doprawiamy do smaku.
– Na koniec mieszamy z uprażona i zimną kaszą.

Gotowe!! ?

✅ Najlepiej smakuje z razowym pieczywem i ogóreczkiem kiszonym, lub tak jak lubisz najbardziej.

✅ WARTOŚCI ODŻYWCZE 100g wegańskiego smalczyku
Energia: 120 kcal
Białko: 5,2g
Tłuszcze: 4,8g
Węglowodany: 1,3g
Błonnik: 4,8g

✅ Porcja – 1 łyżka smalczyku – to ok. 20g – to ok. 25 kcal?❗️

Zapraszam wypróbuj nie czekaj !!

Details

porcja
Prep time
Cooking time
Calories

Składniki na 4 porcje

  • fasola konserwowa biała – 240g (1 puszka)

  • cebula – 100g (1 sztuka)

  • jabłko – 70g (1/2 sztuki)

  • majeranek – 3 g (1 łyżeczka)

  • sól – 1/2 łyżeczki

  • Pieprz – 1 szczypta

  • Kasza gryczana sucha, palona – 20g (ok 2 łyżki)

  • Oliwa z oliwek – 20g (2 łyżki)