Kasza jaglana z granatem


Potrawę tę polecam w ramach wzmacniania odporności i nie tylko.  Doskonale sprawdzi się też jako substytut słodyczy;) SPRAWDZIŁAM na sobie 🙂

Jest PYSZNA ZDROWA i expresowa 🙂


Składniki na 1 porcję

  • kasza jaglana – 50g

  • woda – 150 ml

  • dynia pestki – 1 łyżka (10g)

  • mak niebieski – 1/2 łyżki (5g)

  • siemię lniane – 1/2 łyżki (5g)

  • jabłko – 50g

  • migdały – 1 mała garść – (15g)

  • granat – (gotowe pestki) – 2 łyżki (30g)

  • maślanka 1,5 % tłuszczu – 150 ml

wykonanie

  • Gotujemy wodę w czajniku
  • Kaszę umieszczamy na sicie i przelewamy wrzątkiem z czajnika.
  • Kaszę przekładamy do garnka, zalewamy 150 ml wody i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  • Podczas gdy kasza się gotuje, do miseczki kroimy jabłko w drobną kostkę, dodajemy mak, siemię, pestki dyni, migdały i pestki granatu.
  • Dokładamy ugotowaną kaszę, zalewamy maślanką. Mieszamy

? WSKAZÓWKI:
?Kaszę można zastąpić: płatkami owsianymi lub innym rodzajem kaszy (co kto lubi)
?Maślankę z powodzeniem zastąpi jogurt naturalny lub mleko roślinne.
?Dodatki oczywiście też mogą być inne.
‼️ Pamietajmy tylko aby nasza potrawa zawierała:
– białko (kasza jaglana, migdały i maślanka)
– zdrowe tłuszcze (mak, siemię lniane, dynia, migdały)
– węglowodany (kasza jaglana, jabłko, granat)
 
Prezentowana KASZA JAGLANA Z GRANATEM dostarczy:
Energii: 517 kcal, białka: 20g tłuszczy: 21,4g węglowodanów: 64,4g, błonnika: 9g,
a także wapnia: 94 mg oraz witaminy C
 
SAMO ZDROWIE – nic dodać nic ująć a wszystkie składniki ogólnie dostępne ?☺️
 
ZAPRASZAM SPRÓBUJCIE KONIECZNIE ‼️ za smak gwarantuję???