Slider

Slider na stronie głównej

BLOG, Slider

Czy nadmiar insuliny nam szkodzi i dlaczego warto badać poziom insuliny a nie poziom cukru?

Wszyscy się jakby uparli, że tylko badanie poziomu cukru we krwi ma znaczenie dla naszego zdrowia i dopóki mieści się on w normie to wszystko jest ok, a przecież to wysoki poziom cukru jest już przysłowiową „musztardą po obiedzie” i efektem destrukcyjnych procesów, które przez długi czas niszczyły organizm. Dlaczego? Bo wysoki poziom cukru we […]

BLOG, Slider

Czy warto stosować modną dietę bezglutenową, czyli wszystko o glutenie?

Gluten jest szkodliwy dla zdrowia, powoduje zmęczenie, bóle głowy, niestrawność czy ból brzucha !? Gluten negatywnie wpływa na nasz organizm jest  czynnikiem sprawczym wszystkich chorób a nawet naszym cichym zabójcą !? Taka „promocja” glutenu utrzymuje się już od dobrych kilku lat, a większość z nas popada w „glutenową paranoję” co szczególnie sprytnie wykorzystują producenci żywności […]

BLOG, Slider

Jak przestać jeść słodycze ?

Wszyscy wiemy i nikogo nie należy przekonywać, że dieta bogata w cukier ma katastrofalny wpływ na nasze zdrowie, figurę i finanse;). cukier nie zawiera ŻADNYCH, ale to żadnych wartościowych dla naszego organizmu składników. To tylko kalorie -> puste kalorie! Spożycie cukru powoduje gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi i przez chwilę czujemy sytość, ale w […]

BLOG, Slider

Białko – ciekawostki

Białko to najważniejszy (zaraz po wodzie) element budowy naszego ciała i stanowi ok. 20% masy naszego ciała  To złożona wielocząsteczkowa substancja, którą tworzą aminokwasy.  Aminokwasów jest 18, z czego 10 jest syntetyzowanych w organizmie tzw. endogenne (nie niezbędne) pozostałe 8 aminokwasów musimy dostarczać w pożywieniu (egzogenne (niezbędne)  Dlatego białko zwierzęce (ze względu na pełny skład […]

Bez kategorii, Lunch books, Przepisy, Slider, Śniadania

MUFFINY WYTRAWNIE – z jarmużem, chia i szynką !!

Propozycja powinna przypaść do gustu osobom które ze względów zdrowotnych lub dlatego, że lubią, spożywają śniadania białkowo-tłuszczowe, a którym znudziły się tradycyjne kanapki, omlety itp. Bogate w białko, a dzięki dodatkowi chia, również w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe w tym szczególnie cenne kwasy z grupy omega-3 Wytrawne muffiny szczególnie polecam osobom z: Insulinoopornością Cukrzycą Niedoczynnością […]