Wywodzi się z kuchni francuskiej. Ja cienię je za to , że jest bardzo kolorowe i lekkie. Można je wykorzystać jako samodzielne danie jednogarnkowe lub jako dodatek do mięsa czy ryb i co najważniejsze mogę tworzyć różne opcje tej potrawy np. z cukinią lub bakłażanem, z pieczarkami lub bez, z jabłkiem lub gruszką – też dobre […]
Wege
Wegańskie burgery z czerwonym burakiem
WEGAŃSKIE BURGERY idealnie sprawdzą się na lunch, obiad i kolację Dla podkręcenia smaku warto je połączyć z ogórkiem, musztardą i majonezem lub tak jak u mnie w wersji typowo wegańskiej z plastrami awokado, zielonego pora z odrobiną musztardy. Pycha Burgery są bogate w białko i żelazo, dlatego mogą być dobrym substytutem mięsnych burgerów. […]
Pulpety z tofu w zielonym sosie
Przepis polecam szczególnie osobom, które szukają sycących i szybkich posiłków roślinnych. Potrawa idealnie sprawdzi się u osób z insulinoopornością, cukrzycą, niedoczynnością tarczycy czy hashimoto Zajadać się można z chlebem, kaszą, ryżem lub makaronem np. orkiszowym tak jak u mnie 😉 Zapraszam Pulpety z Tofu – na 2 porcje (1 porcja – ok […]
Wegańska Grochówka pachnąca wędzonką
Każdy zdrowy, dorosły człowiek, powinien codziennie, dostarczać ok 0,8-1 grama białka na każdy kilogram ciała. Dobrze zbilansowana dieta powinna dostarczać zarówno białko roślinne jak i zwierzęce. Takie urozmaicenie pozwala dostarczać wszystkich niezbędnych aminokwasów. Lecz coraz więcej z nas, z różnych powodów czy to zdrowotnych, ekologicznych, a także ekonomicznych i etycznych, ogranicza mięso i poszukuje sprawdzonych […]