Faszerowane jajka wielkanocne-propozycje ;)


Symbolem zbliżającej się Wielkanocy są JAJKA 😉 

Faszerowane, z kolorowymi dodatkami, będą smaczną i ciekawą alternatywą zbliżających się Świąt i nie tylko…. świetnie sprawdzą też przy innych okazjach.

Ja uwielbiam je w każdej postaci, bo dostarczają:białka, żelaza, kwasów omegą-3, cynku, selenu, witamin A D, czy z grupy B a to jest niezbędne dla zdrowych włosów, mocnych paznokci i pięknej skóry.

Zatem nie może ich zabraknąć w wielkanocnym menu. Sprawdźcie na ile sposobów można je przygotować 😉

1. Sałatka z jajkiem, kozim serem i pestkami dyni

Składniki na 1 porcję

1 jajko

2 garście dowolnej sałaty (np. roszpunka, rukolą, mix sałat)

2 plasterki sera koziego

3 łyżki pestek dyni

5 pomidorków koktajlowych

Sól i czarny pieprz – do smaku

Sok z cytryny lub limonki

Wykonanie: 

Jajko gotuję na twardo, kroję na ósemki. Pomidorki kroję na połówki, ser kroję w większą kostkę lub ścieram na tarce. Mieszam wszystkie składniki. Skrapiam sokiem z cytryny lub limonki. Posypuję pestkami dyni.

2. Jajka z kolorowymi kropkami 😉

Składniki, 2 porcje

4 jajka

Propozycja 1: mieszanka przypraw np. szczypta – kmin rzymski, kolendra, pieprz czarny, papryka w proszku (wędzona, pikantna lub słodka), odrobina pieprzu cayenne, sól, curry.

Propozycja 2: mieszanka ziaren: np. szczypta – mak niebieski, siemię lniane

1 łyżka majonezu

1 łyżka jogurtu naturalnego

1/4 łyżeczki musztardy

2 rzodkiewki do dekoracji

Wykonanie:

Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na podłużne połówki. Majonez mieszam z jogurtem i musztardą. Następnie łyżeczką kładę na jajka. Posypuję mieszanką przypraw lub mieszanką ziaren. Rzodkiewkę kroję w plasterki i dekoruję jajka.

3. Jajka faszerowane pieczarkami

Składniki na 2 porcje

4 jajka

2 pieczarki

1/4 cebuli czerwonej

1 łyżeczka majonezu

1 łyżeczka jogurtu naturalnego

1/4 musztardy

sól i pieprz – do smaku 

zielenina – szczypiorek, koperek, lub natkę pietruszki – do dekoracji

Wykonanie:

Pieczarki i cebulę obieram, kroje drobniutko.

Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na podłużne połówki. Żółtka wyjmuję i rozgniatam widelcem. Dodaję pieczarki, cebulę, majonez, musztardę i jogurt. Mieszam i doprawiam solą i pieprzem. Farszem wypełniam połówki białek. Dekoruję mieloną słodką lub ostrą papryką i posypuję dowolną posiekaną „zieleniną”.

4. Jajka faszerowane kolorową papryką

Składniki na 2 porcje

4 jajka

1/2 ząbka czosnku

1 mały pasek papryki czerwonej 

1 mały pasek papryki zielonej

1 łyżka majonezu

1 łyżka jogurtu naturalnego

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka szczypiorku (można zamienić na koperek, lub natkę pietruszki) – do dekoracji

sól i czarny pieprz – do smaku

Wykonanie:

Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na podłużne połówki, wyjmuję żółtko. Paski papryki, żółtko i czosnek drobno siekam. Dodaję majonez, jogurt naturalny i musztardę. Mieszam i doprawiam do smaku. Faszeruję jajka i dekoruję posiekaną „zieleniną”.

5. Jajka faszerowane pieczonym burakiem

Składniki na 2 porcje

4 jajka

1/4 małego pieczonego buraka

1 łyżka majonezu

1 łyżka jogurtu naturalnego

1/4 łyżeczki musztardy

1 łyżeczka szczypiorku (można zamienić na koperek, lub natkę pietruszki) – do dekoracji

sól i czarny pieprz – do smaku 

Wykonanie:

Buraka kroję na pół, owijam w folię aluminiową i piekę w piekarniku do miękkości (temperatura 180 stopni, ok 1 godziny)

Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na podłużne połówki, wyjmuję żółtko. Upieczonego buraka, żółtko i czosnek delikatnie rozdrabniam blenderem na małych obrotach. Dodaję majonez, jogurt naturalny. Mieszam i doprawiam do smaku. Faszeruję jajka i dekoruję posiekaną „zieleniną”.

Dla wszystkich miłośników śródziemnomorskich smaków polecam

6. Jajka faszerowane zielonym groszkiem i mozarellą 

Składniki na 2 porcje

4 jajka

3 łyżki zielonego groszku

1 mały kawałek sera mozzarella

1 łyżka majonezu

1 łyżka jogurtu naturalnego

1/4 łyżeczki musztardy

1 łyżeczka szczypiorku (można zamienić na koperek, lub natkę pietruszki) – do dekoracji

sól i czarny pieprz – do smaku

Wykonanie:

Groszek zielony, gotuję w osolonej wodzie 2-3 minuty, wyjmuję z wody.

Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na podłużne połówki. Żółtka wyjmuję i rozgniatam widelcem. Ser ścieram na tarce. Dodaję ugotowany groszek, ser, majonez, jogurt i musztardę. Mieszam i doprawiam solą i pieprzem. Farszem wypełniam połówki białek. Dekoruję mielonym czarnym pieprzem i dowolną posiekaną „zieleniną”.

7. Jajka faszerowane musem z łososia

Wędzony łosoś jest dosyć słony, więc ostrożnie z solą 😉

Składniki na 5 porcji

10 jajek

100 g łososia wędzonego na zimno (może być w plastrach)

100 g serka naturalnego

2 łyżki jogurtu naturalnego

sól i pieprz – do smaku

3 łyżeczki szczypiorku (można zamienić na koperek, lub natkę pietruszki) – do dekoracji

Wykonanie:

Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na podłużne połówki. Wyjmuję żółtka, dodaję łososia, serek i rozdrabniam blenderem na gładką pastę, doprawiam do smaku. Dodaję jogurt i mieszam. Otrzymaną pastą za pomocą łyżeczki faszeruję ugotowane białka. Dekoruję mielonym słodką lub ostrą papryką i dowolną posiekaną „zieleniną”.

8. Jajka faszerowane pastą z suszonych pomidorów i bazylii

Składniki na 2 porcje

4 jajka

2 pomidory suszone z zalewy

1 łyżeczka majonezu

1 łyżeczka jogurtu naturalnego

1/2 łyżeczki suszonej bazylii

sól i pieprz – do smaku

zielenina – szczypiorek, koperek, lub natkę pietruszki – do dekoracji

Wykonanie:

Pomidory suszone odsączam z zalewy i siekam. Listki bazylii siekam.

Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na podłużne połówki. Żółtka wyjmuję i rozgniatam widelcem. Dodaję pomidory, bazylię, majonez i jogurt. Mieszam i doprawiam solą i pieprzem. Farszem wypełniam połówki białek. Dekoruję mielonym czarnym pieprzem i dowolną posiekaną „zieleniną”.

9. Jajka faszerowane oliwkami

Składniki na 2 porcje

4 jajka

3 oliwki czarne lub zielone

1 łyżeczka majonezu

1 łyżeczka jogurtu naturalnego

sól i pieprz – do smaku 

zielenina – szczypiorek, koperek, lub natkę pietruszki – do dekoracji

Wykonanie:

Oliwki odsączam z zalewy i siekam. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na podłużne połówki. Żółtka wyjmuję i rozgniatam widelcem. Dodaję oliwki, majonez i jogurt. Mieszam i doprawiam solą i pieprzem. Farszem wypełniam połówki białek. Dekoruję mieloną słodką lub ostrą papryką i posypuję dowolną posiekaną „zieleniną”.

10. Jaja faszerowane krewetkami i kolendrą

Składniki na 4 porcje:

4 duże krewetki

4 jajka

2 łyżki soku z cytryny 

3 łyżki drobno posiekanej kolendry + kilka listków do dekoracji

1 pełna łyżka majonezu

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Rozmrażam krewetki. Szare (surowe) obieram z pancerzy, odcinam głowę, ogon, obsmażam na maśle klarowanym aż zmienią kolor z szarego na różowy (około 2 – 3 minuty). Następnie siekam krewetki w drobną kosteczkę i skrapiam sokiem z cytryny. Różowe krewetki (gotowane) od razu siekam i skrapiam sokiem z cytryny.

Jajka gotuję obieram, wyjmuję żółtko, siekam, łączę z krewetkami, dodaję majonez, posiekaną kolendrę, doprawiam sola i pieprzem.Farszem napełniam białka jaj. Dekoruję listkami kolendry.

11. Jajka faszerowane czosnkowym awokado

 

Składniki na 2 porcje:

4 jajka

1/2 ząbka czosnku

1 mała cebula 

1 dojrzałe awokado

1 łyżka soku z cytryny lub limonki

1 łyżka majonezu

1 łyżka jogurtu naturalnego

2 łyżki szczypiorku (można zamienić na kolendrę, koperek, lub natkę pietruszki)

sól i czarny pieprz – do smaku

Wykonanie:

Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na podłużne połówki i wyjmuję żółtko, które siekam na drobno. Szczypiorek, czosnek i cebulę drobno siekam. Awokado obieram, wyjmuje pestkę, siekam w kosteczkę, skrapiam sokiem z cytryny. Mieszam posiekane żółtko, awokado, dodaję szczypiorek, cebulkę i czosnek. Dodaję majonez, jogurt naturalny, mieszam i doprawiam do smaku. Faszeruję jajka i dekoruję listkami kolendry.