Symbolem zbliżającej się Wielkanocy są JAJKA 😉
Faszerowane, z kolorowymi dodatkami, będą smaczną i ciekawą alternatywą zbliżających się Świąt i nie tylko…. świetnie sprawdzą też przy innych okazjach.
Ja uwielbiam je w każdej postaci, bo dostarczają:białka, żelaza, kwasów omegą-3, cynku, selenu, witamin A D, czy z grupy B a to jest niezbędne dla zdrowych włosów, mocnych paznokci i pięknej skóry.
Zatem nie może ich zabraknąć w wielkanocnym menu. Sprawdźcie na ile sposobów można je przygotować 😉


1. Sałatka z jajkiem, kozim serem i pestkami dyni
Składniki na 1 porcję
1 jajko
2 garście dowolnej sałaty (np. roszpunka, rukolą, mix sałat)
2 plasterki sera koziego
3 łyżki pestek dyni
5 pomidorków koktajlowych
Sól i czarny pieprz – do smaku
Sok z cytryny lub limonki
Wykonanie:
Jajko gotuję na twardo, kroję na ósemki. Pomidorki kroję na połówki, ser kroję w większą kostkę lub ścieram na tarce. Mieszam wszystkie składniki. Skrapiam sokiem z cytryny lub limonki. Posypuję pestkami dyni.
2. Jajka z kolorowymi kropkami 😉
Składniki, 2 porcje
4 jajka
Propozycja 1: mieszanka przypraw np. szczypta – kmin rzymski, kolendra, pieprz czarny, papryka w proszku (wędzona, pikantna lub słodka), odrobina pieprzu cayenne, sól, curry.
Propozycja 2: mieszanka ziaren: np. szczypta – mak niebieski, siemię lniane
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1/4 łyżeczki musztardy
2 rzodkiewki do dekoracji
Wykonanie:
Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na podłużne połówki. Majonez mieszam z jogurtem i musztardą. Następnie łyżeczką kładę na jajka. Posypuję mieszanką przypraw lub mieszanką ziaren. Rzodkiewkę kroję w plasterki i dekoruję jajka.
3. Jajka faszerowane pieczarkami
Składniki na 2 porcje
4 jajka
2 pieczarki
1/4 cebuli czerwonej
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
1/4 musztardy
sól i pieprz – do smaku
zielenina – szczypiorek, koperek, lub natkę pietruszki – do dekoracji
Wykonanie:
Pieczarki i cebulę obieram, kroje drobniutko.
Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na podłużne połówki. Żółtka wyjmuję i rozgniatam widelcem. Dodaję pieczarki, cebulę, majonez, musztardę i jogurt. Mieszam i doprawiam solą i pieprzem. Farszem wypełniam połówki białek. Dekoruję mieloną słodką lub ostrą papryką i posypuję dowolną posiekaną „zieleniną”.
4. Jajka faszerowane kolorową papryką
Składniki na 2 porcje
4 jajka
1/2 ząbka czosnku
1 mały pasek papryki czerwonej
1 mały pasek papryki zielonej
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka szczypiorku (można zamienić na koperek, lub natkę pietruszki) – do dekoracji
sól i czarny pieprz – do smaku
Wykonanie:
Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na podłużne połówki, wyjmuję żółtko. Paski papryki, żółtko i czosnek drobno siekam. Dodaję majonez, jogurt naturalny i musztardę. Mieszam i doprawiam do smaku. Faszeruję jajka i dekoruję posiekaną „zieleniną”.
5. Jajka faszerowane pieczonym burakiem
Składniki na 2 porcje
4 jajka
1/4 małego pieczonego buraka
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1/4 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka szczypiorku (można zamienić na koperek, lub natkę pietruszki) – do dekoracji
sól i czarny pieprz – do smaku
Wykonanie:
Buraka kroję na pół, owijam w folię aluminiową i piekę w piekarniku do miękkości (temperatura 180 stopni, ok 1 godziny)
Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na podłużne połówki, wyjmuję żółtko. Upieczonego buraka, żółtko i czosnek delikatnie rozdrabniam blenderem na małych obrotach. Dodaję majonez, jogurt naturalny. Mieszam i doprawiam do smaku. Faszeruję jajka i dekoruję posiekaną „zieleniną”.
Dla wszystkich miłośników śródziemnomorskich smaków polecam
6. Jajka faszerowane zielonym groszkiem i mozarellą
Składniki na 2 porcje
4 jajka
3 łyżki zielonego groszku
1 mały kawałek sera mozzarella
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1/4 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka szczypiorku (można zamienić na koperek, lub natkę pietruszki) – do dekoracji
sól i czarny pieprz – do smaku
Wykonanie:
Groszek zielony, gotuję w osolonej wodzie 2-3 minuty, wyjmuję z wody.
Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na podłużne połówki. Żółtka wyjmuję i rozgniatam widelcem. Ser ścieram na tarce. Dodaję ugotowany groszek, ser, majonez, jogurt i musztardę. Mieszam i doprawiam solą i pieprzem. Farszem wypełniam połówki białek. Dekoruję mielonym czarnym pieprzem i dowolną posiekaną „zieleniną”.
7. Jajka faszerowane musem z łososia
Wędzony łosoś jest dosyć słony, więc ostrożnie z solą 😉
Składniki na 5 porcji
10 jajek
100 g łososia wędzonego na zimno (może być w plastrach)
100 g serka naturalnego
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól i pieprz – do smaku
3 łyżeczki szczypiorku (można zamienić na koperek, lub natkę pietruszki) – do dekoracji
Wykonanie:
Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na podłużne połówki. Wyjmuję żółtka, dodaję łososia, serek i rozdrabniam blenderem na gładką pastę, doprawiam do smaku. Dodaję jogurt i mieszam. Otrzymaną pastą za pomocą łyżeczki faszeruję ugotowane białka. Dekoruję mielonym słodką lub ostrą papryką i dowolną posiekaną „zieleniną”.
8. Jajka faszerowane pastą z suszonych pomidorów i bazylii
Składniki na 2 porcje
4 jajka
2 pomidory suszone z zalewy
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
sól i pieprz – do smaku
zielenina – szczypiorek, koperek, lub natkę pietruszki – do dekoracji
Wykonanie:
Pomidory suszone odsączam z zalewy i siekam. Listki bazylii siekam.
Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na podłużne połówki. Żółtka wyjmuję i rozgniatam widelcem. Dodaję pomidory, bazylię, majonez i jogurt. Mieszam i doprawiam solą i pieprzem. Farszem wypełniam połówki białek. Dekoruję mielonym czarnym pieprzem i dowolną posiekaną „zieleniną”.
9. Jajka faszerowane oliwkami
Składniki na 2 porcje
4 jajka
3 oliwki czarne lub zielone
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
sól i pieprz – do smaku
zielenina – szczypiorek, koperek, lub natkę pietruszki – do dekoracji
Wykonanie:
Oliwki odsączam z zalewy i siekam. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na podłużne połówki. Żółtka wyjmuję i rozgniatam widelcem. Dodaję oliwki, majonez i jogurt. Mieszam i doprawiam solą i pieprzem. Farszem wypełniam połówki białek. Dekoruję mieloną słodką lub ostrą papryką i posypuję dowolną posiekaną „zieleniną”.
10. Jaja faszerowane krewetkami i kolendrą
Składniki na 4 porcje:
4 duże krewetki
4 jajka
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki drobno posiekanej kolendry + kilka listków do dekoracji
1 pełna łyżka majonezu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Rozmrażam krewetki. Szare (surowe) obieram z pancerzy, odcinam głowę, ogon, obsmażam na maśle klarowanym aż zmienią kolor z szarego na różowy (około 2 – 3 minuty). Następnie siekam krewetki w drobną kosteczkę i skrapiam sokiem z cytryny. Różowe krewetki (gotowane) od razu siekam i skrapiam sokiem z cytryny.
Jajka gotuję obieram, wyjmuję żółtko, siekam, łączę z krewetkami, dodaję majonez, posiekaną kolendrę, doprawiam sola i pieprzem.Farszem napełniam białka jaj. Dekoruję listkami kolendry.
11. Jajka faszerowane czosnkowym awokado
Składniki na 2 porcje:
4 jajka
1/2 ząbka czosnku
1 mała cebula
1 dojrzałe awokado
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżki szczypiorku (można zamienić na kolendrę, koperek, lub natkę pietruszki)
sól i czarny pieprz – do smaku
Wykonanie:
Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na podłużne połówki i wyjmuję żółtko, które siekam na drobno. Szczypiorek, czosnek i cebulę drobno siekam. Awokado obieram, wyjmuje pestkę, siekam w kosteczkę, skrapiam sokiem z cytryny. Mieszam posiekane żółtko, awokado, dodaję szczypiorek, cebulkę i czosnek. Dodaję majonez, jogurt naturalny, mieszam i doprawiam do smaku. Faszeruję jajka i dekoruję listkami kolendry.
