Przepis na pyszny i pełnowartościowy posiłek?
?SKŁADNIKI / na 2 porcje /
– śledzie solone – 200g
– braki czerwone – 1 szuka (100g)
– ogórek kwaszony – 1 sztuk (60g)
– cebula – 1/2 sztuki (30g)
– miód pszczeli – 1 łyżeczka (5g)
– oliwa z oliwek – 1 łyżka (10g)
– koper – 1 pęczek (5g)
– sok cytrynowy – 1/2 łyżki (3g)
– chrzan tarty – 1 szczypta (1g)
– pieprz czarny mielony i sól – do smaku
WYKONANIE
Buraka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez ok. 90 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Śledzie wkładamy do zimnej wody i moczymy, aby pozbyć się soli. Optymalną wersją jest zostawić śledzie w wodzie na cała noc.
Wymoczonego śledzia, kładziemy na ręczniku papierowym i osuszamy z nadmiaru wody, kroimy w większą kostkę lub kawałki. Mieszamy sok cytrynowy z miodem, musztardą, chrzanem i oliwą. Do powstałego dresingu dodajemy śledzia, mieszamy i odstawiamy.
Upieczonego buraka oraz ogórki kroimy w kosteczkę. Cebulę i koperek drobno siekamy. Dodajemy do zamarynowanego śledzia, doprawiamy sola i pieprzem do smaku (jeśli jest taka konieczność)
WARTOŚCI ODŻYWCZE / dla 1 porcji / Energia: 315 kcal / Białko: 21,5g / Tłuszcze: 20,5g / Węglowodany: 10g / Błonnik: 2g