Bezglutenowe mini naleśniczki gryczane to propozycja na niebanalne śniadanie i nie tylko.
Ciasto można przygotować wieczorem, a rano upiec na patelni i gotowe. Mniam ……. zapraszam
Wartości odżywcze dla 1 mini naleśniczka o wadze ok 30-35g
Energia: 51,4 kcal/ Białko: 2,1g/ Tłuszcze: 2g/ Węglowodany:6,1g/ Błonnik: 0,5g
Składniki na 1 porcję (8-10 nimi naleśniczków)
- maślanka – 200g
- płatki gryczane – 4 łyżki (40g)
- mąką ziemniaczana – 1 łyżka (25g)
- siemię lniane – 1 łyżeczka (10g)
- jajko M – 1 sztuka
- sól – 1 szczypta
- masło klarowane – 7g – do smażenia
Wykonanie ok 15 minut ze smażeniem
1. Płatki gryczane zalewamy wrząca wodą do przykrycia. Przykrywamy i odstawiamy na 2-3 minuty. Dodajemy skrobię, len, maślankę, jajko i sól. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy ok 30 ml wody i mieszamy.
2. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy z odrobiną masła i łyżka odmierzamy porcję ciasta na mini naleśniczki.
3. Smażymy na średnim ogniu, na złocisty kolor z obu stron.
Mini naleśniczki można zjadać z masłem orzechowym, dżemem lub twarogiem tak jak u mnie 😉
Twarogowo- gruszkowa pasta do naleśniczków:
Porcja idealnie wystarcza na w/w przepis dla naleśniczków;)
Składniki:
- twaróg (u mnie półtłusty) – 100g
- gruszka – 1/2 sztuki
- banan – 1/2 sztuki
- jogurt naturalny 2 % tł. – 2 łyżki (40g)
- granat pestki – z 1/2 sztuki (50g)
Wykonanie ok 10 minut
1. Banana i gruszkę obieramy i kroimy na kawałeczki.
2. Rozkruszamy ser, dodajemy jogurt i pokrojone owoce.
3. Miksujemy do połączenia się składników.
4. Dodajemy pestki granatu i mieszamy.
5. Nakładamy na naleśniki.
Wskazówka: można dodać też 1 łyżeczkę maku lub siemienia lnianego. Naleśniki będą wyglądać bardziej fantazyjnie i zyska także ich wartość odżywczą.
Wartości odżywcze dla całej porcji pasty:
Energia: 293 kcal/ Białko: 22,3g/ Tłuszcze: 6,4g/ Węglowodany: 34,6g/ Błonnik: 4,4g
Smacznego !!
Koniecznie podzielcie się opiniami, foty też mile widziane 😉
