Bezglutenowe mini naleśniczki gryczane z pastą twarogowo-gruszkową


Bezglutenowe mini naleśniczki gryczane to propozycja na niebanalne śniadanie i nie tylko. 

Ciasto można przygotować wieczorem, a rano upiec na patelni i gotowe. Mniam ……. zapraszam 

Wartości odżywcze dla 1 mini naleśniczka o wadze ok 30-35g

Energia: 51,4 kcal/ Białko: 2,1g/ Tłuszcze: 2g/ Węglowodany:6,1g/ Błonnik: 0,5g

Składniki na 1 porcję (8-10 nimi naleśniczków)

  • maślanka – 200g
  • płatki gryczane – 4 łyżki (40g)
  • mąką ziemniaczana – 1 łyżka (25g)
  • siemię lniane – 1 łyżeczka (10g)
  • jajko M – 1 sztuka
  • sól – 1 szczypta
  • masło klarowane – 7g – do smażenia
  •  

Wykonanie ok 15 minut ze smażeniem 

1. Płatki gryczane zalewamy wrząca wodą do przykrycia. Przykrywamy i odstawiamy na 2-3 minuty. Dodajemy skrobię, len, maślankę, jajko i sól. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy ok 30 ml wody i mieszamy.

2. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy z odrobiną masła  i łyżka odmierzamy porcję ciasta na mini naleśniczki.

3. Smażymy na średnim ogniu, na złocisty kolor z obu stron.

Mini naleśniczki można zjadać z masłem orzechowym, dżemem lub twarogiem tak jak u mnie 😉

Twarogowo- gruszkowa pasta do naleśniczków:

Porcja idealnie wystarcza na w/w przepis dla naleśniczków;)

Składniki:

  • twaróg (u mnie półtłusty) – 100g
  • gruszka – 1/2 sztuki
  • banan – 1/2 sztuki
  • jogurt naturalny 2 % tł. – 2 łyżki (40g)
  • granat pestki – z 1/2 sztuki (50g)

Wykonanie ok 10 minut

1. Banana i gruszkę obieramy i kroimy na kawałeczki. 

2. Rozkruszamy ser, dodajemy jogurt i pokrojone owoce.

3. Miksujemy do połączenia się składników.

4. Dodajemy pestki granatu i mieszamy.

5. Nakładamy na naleśniki.

Wskazówka: można dodać też 1 łyżeczkę maku lub siemienia lnianego. Naleśniki będą wyglądać bardziej fantazyjnie i zyska także ich wartość odżywczą.

Wartości odżywcze dla całej porcji pasty:

Energia: 293 kcal/ Białko: 22,3g/ Tłuszcze: 6,4g/ Węglowodany: 34,6g/ Błonnik: 4,4g

Smacznego !!

Koniecznie podzielcie się opiniami, foty też mile widziane 😉