Symbolem zbliżającej się Wielkanocy są JAJKA 😉 Faszerowane, z kolorowymi dodatkami, będą smaczną i ciekawą alternatywą zbliżających się Świąt i nie tylko…. świetnie sprawdzą też przy innych okazjach. Ja uwielbiam je w każdej postaci, bo dostarczają:białka, żelaza, kwasów omegą-3, cynku, selenu, witamin A D, czy z grupy B a to jest niezbędne dla zdrowych włosów, mocnych paznokci i pięknej skóry. Zatem nie […]
Śniadania
Bezglutenowe mini naleśniczki gryczane z pastą twarogowo-gruszkową
Bezglutenowe mini naleśniczki gryczane to propozycja na niebanalne śniadanie i nie tylko. Ciasto można przygotować wieczorem, a rano upiec na patelni i gotowe. Mniam ……. zapraszam Wartości odżywcze dla 1 mini naleśniczka o wadze ok 30-35g Energia: 51,4 kcal/ Białko: 2,1g/ Tłuszcze: 2g/ Węglowodany:6,1g/ Błonnik: 0,5g Składniki na 1 porcję (8-10 nimi naleśniczków) maślanka – 200g […]
Chleb na zakwasie- instrukcja przygotowania i wypieku
Receptura jest łatwiejsza niż Wam się wydaje, wystarczy woda, mąka, sól oraz cierpliwość i ciepło. Najpierw trzeba przygotować zakwas. ZAKWAS (u mnie z maki żytniej typ 2000) do słoika o pojemności 1 litra wsypujemy mąkę żytnią – 100g i dolewamy 200 ml ciepłej wody o temperaturze 37-40 stopni a następnie dokładnie mieszamy. Przykrywamy słoik ściereczką […]
BŁYSKAWICZNY ŚLEDZIK Z BURAKIEM
Przepis na pyszny i pełnowartościowy posiłek? ?SKŁADNIKI / na 2 porcje /– śledzie solone – 200g– braki czerwone – 1 szuka (100g)– ogórek kwaszony – 1 sztuk (60g)– cebula – 1/2 sztuki (30g)– miód pszczeli – 1 łyżeczka (5g)– oliwa z oliwek – 1 łyżka (10g)– koper – 1 pęczek (5g)– sok cytrynowy – […]
KROKIETY Z SOCZEWICĄ I PIECZARKAMI – nie tylko od święta ;)
SOCZEWICA – określana mianem “kawioru biednych” To określenie zapewne odnosi się do dostępności i popularności jaką cieszy się soczewica To swoisty “superfood” który dostarcza wielu cennych składników odżywczych i zdrowotnych. w tym witamin z grupy B, witaminy K, a także magnezu, fosforu, potasu, miedzi, manganu. soczewica to także żródło błonnika i niski index […]
Kasza jaglana z granatem
Pyszna przekąska
MUFFINY WYTRAWNIE – z jarmużem, chia i szynką !!
Propozycja powinna przypaść do gustu osobom które ze względów zdrowotnych lub dlatego, że lubią, spożywają śniadania białkowo-tłuszczowe, a którym znudziły się tradycyjne kanapki, omlety itp. Bogate w białko, a dzięki dodatkowi chia, również w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe w tym szczególnie cenne kwasy z grupy omega-3 Wytrawne muffiny szczególnie polecam osobom z: Insulinoopornością Cukrzycą Niedoczynnością […]
DOMOWA GRANOLKA bez oleju!
Idealny zastępnik wszystkich “kupnych, sklepowych” płatków. Szczególnie polecam dla dzieci. Jest pyszna, chrupka, w sam raz na szybkie śniadanie lub przekąskę z jogurtem naturalnym, mlekiem czy też napojem sojowym lub orzechowym z dodatkiem świeżych owoców. Idealnie sprawdza się również jako posypka do sałatki owocowej. Wartości odżywcze: 100 g granoli: Energia: 437 kcal/ Białko: 12,2 g/ Tłuszcze: 21,4 […]
Puszyste PLACKI GRYCZANO-BANANOWE
PLACKI uwielbiane przez dzieci – przetestowałam na własnej Rodzinie Placki są BEZ CUKRU, a dodatek mleka roślinnego POZBAWIA ich także LAKTOZY Jeden placek dostarczy około: Energia: 80 kcal/ Białko: 3,5g/ Tłuszcze: 4,6g/ Węglowodany: 5,5g WSKAZÓWKA: zamiast placków można zrobić omlet, ale to już jest trudniejsze ze względu na odwrócenie omleta. Jeśli zrobimy to za wcześnie to rozpadnie. […]
Błyskawiczny obiad z łososiem i pieczonymi warzywami
BŁYSKAWICZNY OBIAD