PLACKI uwielbiane przez dzieci – przetestowałam na własnej Rodzinie
Placki są BEZ CUKRU, a dodatek mleka roślinnego POZBAWIA ich także LAKTOZY
Jeden placek dostarczy około: Energia: 80 kcal/ Białko: 3,5g/ Tłuszcze: 4,6g/ Węglowodany: 5,5g
składniki na 5 placków
2 jajka
2 łyżki mąki gryczanej
2 łyżki mleka 2% tłuszczu (może być mleko roślinne)
pół dojrzałego banana (ok 60g)
do smażenia – 2 łyżki oleju lub oliwy lub masła klarowanego
wykonanie 20 minut
- Banana rozgniatamy widelcem na mus.
- Żółtka oddzielamy od białek.
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Do ubitych białek dodajemy żółtka jaj, mąkę, mleko i mus z banana. Całość delikatnie mieszamy.
- Na patelni rozpuszczamy tłuszcz, rozsmarowujemy pędzelkiem.
- Ciasto nakładamy na rozgrzaną patelnię (ja 1 placek robię z 2 łyżek ciasta)
- Smażymy kilka minut na bardzo średnim ogniu, obie strony do złotego koloru.
WSKAZÓWKA: zamiast placków można zrobić omlet, ale to już jest trudniejsze ze względu na odwrócenie omleta.
Jeśli zrobimy to za wcześnie to rozpadnie.
Do obracania używajmy (koniecznie) suchej, szerokiej, płaskiej łyżki, która po umieszczeniu pod omletem, solidnie podtrzyma środek potrawy, aby ta przy obracaniu się nie rozpadnie. Inny sposób to nałożyć na patelnię duży talerz lub pokrywkę i obrócić patelnię razem z talerzem, tak aby omlet znalazł się na talerzu. Następnie delikatnie zsuwamy omlet z talerza na patelnię i smażymy z drugiej strony.
A jak się rozpadnie to nic nie szkodzi i tak będzie pyszny.




W roli idealnych dodatków sprawdzi się: masło orzechowe, serek bez cukru, pokrojone, świeże owoce. 





Placki można też polać odrobiną syropu klonowego lub miodu.
Całość posypać cynamonem.
TO PLACKI CZY OMLET? A SMAKOWAŁO? 

Mam nadzieję, że tak
