PAROWAŃCE lub PAMPUCHY jak kto woli 😉 to jeden z ulubionych przepisów mojej Rodziny Znikają błyskawiczne a najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe……..mmmm Skład ich jest bardzo prosty: mąka pszenna, drożdże, mleko, masło, jaja, sól i pieprz, ale efekt tego jest taki, że w ich składzie są prawie same węglowodany a w 100g parowańców jest […]
Przekąski
Ratatuj w pieczonej odsłonie:)
Wywodzi się z kuchni francuskiej. Ja cienię je za to , że jest bardzo kolorowe i lekkie. Można je wykorzystać jako samodzielne danie jednogarnkowe lub jako dodatek do mięsa czy ryb i co najważniejsze mogę tworzyć różne opcje tej potrawy np. z cukinią lub bakłażanem, z pieczarkami lub bez, z jabłkiem lub gruszką – też dobre […]
FIT tarta z Truskawkami i twarogiem
SKŁADNIK – ciasto / duża porcja rodzinna / Mąka orkiszowa lub pszenna – 240g Mąka kokosowa – 40g Twaróg półtłusty – 120g Mleko – 80 ml Jaja – białka (wielkość L) – 4 sztuk NADZIENIE serowe: Twaróg półtłusty – 380g Wiórki kokosowe – 1 łyżka (4g) Jaja – żółtka (wielkość L) […]
Faszerowane jajka wielkanocne-propozycje ;)
Symbolem zbliżającej się Wielkanocy są JAJKA 😉 Faszerowane, z kolorowymi dodatkami, będą smaczną i ciekawą alternatywą zbliżających się Świąt i nie tylko…. świetnie sprawdzą też przy innych okazjach. Ja uwielbiam je w każdej postaci, bo dostarczają:białka, żelaza, kwasów omegą-3, cynku, selenu, witamin A D, czy z grupy B a to jest niezbędne dla zdrowych włosów, mocnych paznokci i pięknej skóry. Zatem nie […]
Bezglutenowe mini naleśniczki gryczane z pastą twarogowo-gruszkową
Bezglutenowe mini naleśniczki gryczane to propozycja na niebanalne śniadanie i nie tylko. Ciasto można przygotować wieczorem, a rano upiec na patelni i gotowe. Mniam ……. zapraszam Wartości odżywcze dla 1 mini naleśniczka o wadze ok 30-35g Energia: 51,4 kcal/ Białko: 2,1g/ Tłuszcze: 2g/ Węglowodany:6,1g/ Błonnik: 0,5g Składniki na 1 porcję (8-10 nimi naleśniczków) maślanka – 200g […]
Wegańskie burgery z czerwonym burakiem
WEGAŃSKIE BURGERY idealnie sprawdzą się na lunch, obiad i kolację Dla podkręcenia smaku warto je połączyć z ogórkiem, musztardą i majonezem lub tak jak u mnie w wersji typowo wegańskiej z plastrami awokado, zielonego pora z odrobiną musztardy. Pycha Burgery są bogate w białko i żelazo, dlatego mogą być dobrym substytutem mięsnych burgerów. […]
BŁYSKAWICZNY ŚLEDZIK Z BURAKIEM
Przepis na pyszny i pełnowartościowy posiłek? ?SKŁADNIKI / na 2 porcje /– śledzie solone – 200g– braki czerwone – 1 szuka (100g)– ogórek kwaszony – 1 sztuk (60g)– cebula – 1/2 sztuki (30g)– miód pszczeli – 1 łyżeczka (5g)– oliwa z oliwek – 1 łyżka (10g)– koper – 1 pęczek (5g)– sok cytrynowy – […]
Kasza jaglana z granatem
Pyszna przekąska