Trudno tę potrawę nazwać pizzą, bo bazą są gotowane ziemniaki.
Ale “pizza” idealnie sprawdzi się w jadłospisie osób:



Pizza” o średnicy 25 cm dostarcza:
Energia: 950 kcal / Białko: 46,6g / Tłuszcz: 34,2g / Węglowodany: 119,7g / Błonnik – 12,9g
SKŁADNIKI NA spód "pizzy" NA 1 PORCJĘ
ugotowane ziemniaki – 150g
cebula – 30g (ok. pół średniej sztuki)
jajko – 1 sztuka
mąka ziemniaczana – 50g
mąka gryczana bezglutenowa – 50g
sól – 1/2 łyżeczki
SKŁADNIKI NA SOS
czosnek – 1 ząbek
cebula – 30g
papryka czerwona – 80g (1/2 sztuki)
passata pomidorowa – 150g
oregano – 1/2 łyżeczki
sól – 1/2 łyżeczki
oliwa z oliwek – 1 łyżka (10g)
papryka słodka mielona – 1 łyżeczka
SKŁADNIKI NA FARSZ
szynka dobrej jakości – 50g
ser Feta – 30g
ser Mozzarella – 30g
oliwki – 10 sztuk
por lub szczypiorek do dekoracji
WYKONANIE – SOS
- Cebulę i czosnek siekamy, paprykę kroimy w średnią kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebule, czosnek razem z papryką słodką mieloną.
- Zalewamy passatą pomidorową, dodajemy oregano, pokrojoną paprykę i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, mieszając aby się nie przypaliło (ok 15- 20 minut). Jeśli sos będzie zbyt gęsty można dodać 3 łyżki wody.
WYKONANIE – SPÓD PIZZY
- Z ugotowanych ziemniaków przygotowujemy puree, solimy, dodajemy jajko, mąki i wyrabiamy ciasto do plastycznej konsystencji.
- Z ciasta formujemy spód pizzy i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
- Kroimy szynkę, oliwki i ser.
- Spód pizzy smarujemy przygotowanym sosem, układamy szynkę i oliwki, przykrywamy serem.
U mnie 2 rodzaje sera – Mozzarella i Feta (nigdy nie mogę się
zdecydować który bardziej lubię - Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni z opcją termoobiegu i pieczemy przez 20 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika posypujemy szczypiorkiem lub porem.
Dodatki do pizzy mogą być różne. Pizzę można przygotować z grillowanymi warzywami np. cukinią i papryką, lub do sosu dodać cieciorki albo groszku, co kto lubi 

ZAPRASZAM
zainspiruj się i podziel swoimi pomysłami na PIZZĘ ZIEMNIACZANĄ.








