“PIZZA” ZIEMNIACZANA – nie zawiera GLUTENU i DROŻDŻY


Trudno tę potrawę nazwać pizzą, bo bazą są gotowane ziemniaki.
Ale “pizza” idealnie sprawdzi się w jadłospisie osób:
✅ chorych na celiakię,
✅ które z jakiś powodów wykluczają gluten w swojej diecie,
✅ borykających się z insulinoopornością, cukrzycą, niedoczynnością tarczycy i Hashimoto.
 

Pizza” o średnicy 25 cm dostarcza:
Energia: 950 kcal / Białko: 46,6g / Tłuszcz: 34,2g / Węglowodany: 119,7g / Błonnik – 12,9g


SKŁADNIKI NA spód "pizzy" NA 1 PORCJĘ

  • ugotowane ziemniaki – 150g

  • cebula – 30g (ok. pół średniej sztuki)

  • jajko – 1 sztuka

  • mąka ziemniaczana – 50g

  • mąka gryczana bezglutenowa – 50g

  • sól – 1/2 łyżeczki


SKŁADNIKI NA SOS

  • czosnek – 1 ząbek

  • cebula – 30g

  • papryka czerwona – 80g (1/2 sztuki)

  • passata pomidorowa – 150g

  • oregano – 1/2 łyżeczki

  • sól – 1/2 łyżeczki

  • oliwa z oliwek – 1 łyżka (10g)

  • papryka słodka mielona – 1 łyżeczka

SKŁADNIKI NA FARSZ

  • szynka dobrej jakości – 50g

  • ser Feta – 30g

  • ser Mozzarella – 30g

  • oliwki – 10 sztuk

  • por lub szczypiorek do dekoracji



WYKONANIE – SOS

  • Cebulę i czosnek siekamy, paprykę kroimy w średnią kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebule, czosnek razem z papryką słodką mieloną.
  • Zalewamy passatą pomidorową, dodajemy oregano, pokrojoną paprykę i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, mieszając aby się nie przypaliło (ok 15- 20 minut). Jeśli sos będzie zbyt gęsty można dodać 3 łyżki wody.

WYKONANIE – SPÓD PIZZY

  • Z ugotowanych ziemniaków przygotowujemy puree, solimy, dodajemy jajko, mąki i wyrabiamy ciasto do plastycznej konsystencji.
  • Z ciasta formujemy spód pizzy i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
  • Kroimy szynkę, oliwki i ser.
  • Spód pizzy smarujemy przygotowanym sosem, układamy szynkę i oliwki, przykrywamy serem.
    U mnie 2 rodzaje sera – Mozzarella i Feta (nigdy nie mogę się
    zdecydować który bardziej lubię
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni z opcją termoobiegu i pieczemy przez 20 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika posypujemy szczypiorkiem lub porem.

 
 
Dodatki do pizzy mogą być różne. Pizzę można przygotować z grillowanymi warzywami np. cukinią i papryką, lub do sosu dodać cieciorki albo groszku, co kto lubi ?
ZAPRASZAM❗️ zainspiruj się i podziel swoimi pomysłami na PIZZĘ ZIEMNIACZANĄ.????