PIZZA Z SZYNKA I OLIWKAMI


✅ Bardzo prosta i dosyć szybka,
✅ Ciasto jest cienkie ale nie twarde, no chyba, że przypalicie
✅ Zawiera tylko 5 składników.
✅ Wychodzi każdemu, nawet mój Syn korzysta z tego przepisu
✅ Zaskakuje smakiem i prostotą
 
?KAWŁEK 100g PIZZY – dostarczy:
Energii: 130 kcal/ Białko: 6g/ Tłuszcz: 5,2g/ Węglowodany: 14,5g/ Błonnik: 12,2g
 

1 PORCJA TO OK 1000g GOTOWEJ PIZZY

SKŁADNIKI NA ciasto

  • Mąka pszenna – 150g (u mnie typ 550)

  • Drożdże piekarskie – 15g

  • Cukier – 5g (1 łyżeczka)

  • Mleko spożywcze 2% – 26g (2 łyżki)

  • Oliwa z oliwek – 20g (2 łyżki)

  • Woda – 1/4 szklanki

  • Sól – 1/4 łyżeczki


składniki na Sos do pizzy

  • Czosnek – 2 ząbki

  • Cebula – 50g

  • Papryka słodka mielona – 1/2 łyżeczki

  • Sól – 1/2 łyżeczki

  • Pieprz czarny mielony – 1/4 łyżeczki

  • Oregano – 1 płaska łyżeczka

  • Papryka czerwona – 120g (0,5 sztuki)

  • Pomidory krojone lub pasatta pomidorowa – 400g


dodatki do pizzy

  • Szynka wiejska – 50g

  • Ser mozzarella – 100g

  • Oliwki – 30 sztuk (u nie czarne)

wykonanie – czas 1,5 godziny

  • Mleko podgrzewamy (nie może być gorące)
  • Drożdże rozkruszamy i dodajemy cukier. Zalewamy ciepłym mlekiem.
  • Mieszamy aż powstanie jednolita masa.
  • Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Podczas gdy drożdże „rosną” gotujemy wodę.
  • Do dużej miski sypiemy mąkę, dodajemy oliwę (1 łyżka), sól i „WYROŚNIĘTE” DROŻDŻE, oraz ciepłą wodę.
  • Wyrabiamy ciasto na pizzę. Powinno być miękkie i plastyczne jak plastelina.
  • Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (nagrzewam piekarnik do 50 stopni, wyłączam grzanie i na metalowej siatce wstawiam miskę z ciastem do piekarnika)
  • Podczas gdy „rośnie” ciasto, siekamy czosnek, cebulę i kroimy paprykę.
  • Czosnek i cebulę szklimy na oliwie (1 łyżka) z dodatkiem słodkiej mielonej papryki. Dodajemy krojone pomidory (lub passatę) i paprykę.
  • Dusimy na wolnym ogniu około 10-15 minut, do miękkości papryki, gdyby powstający sos był zbyt gęsty dodajemy wodę. (z umiarem sos nie może być rzadki i lejący).
  • Doprawiamy solą pieprzem i oregano.
  • Kroimy szynkę, ser, oliwki.
  • Gdy ciasto „urośnie” wałkujemy na kształt prostokąta.
  • Układamy na papierze do pieczenia i kładziemy na blaszkę.
  • Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni (opcja termoobieg)
  • Na przygotowane ciasto rozsmarowujemy przygotowany sos, układamy szynkę, ser i oliwki.
  • Wstawiamy do nagrzanego (200 stopni) piekarnika i pieczemy 10-15 minut.

GOTOWE, WYPRÓBUJ PROSZĘ PRZEPIS. ?
Podziel się opinią w komentarzu i KONIECZNIE UDOSTĘPNIJ ZNAJOMYM ☺️