Wegańskie burgery z czerwonym burakiem


WEGAŃSKIE BURGERY? idealnie sprawdzą się na lunch, obiad i kolację?
 
Dla podkręcenia smaku warto je połączyć z ogórkiem, musztardą i majonezem lub tak jak u mnie w wersji typowo wegańskiej z plastrami awokado, zielonego pora z odrobiną musztardy. Pycha‼️
 
 Burgery są bogate w białko i żelazo, dlatego mogą być dobrym substytutem mięsnych burgerów. ??
 
Ponad to burak czerwony – nasz polski superfood, to skarbnica wielu cennych składników, antyoksydantów, witamin z grupy B w tym kwasu foliowego, witamin C oraz A i E, minerałów tj. wapń, magnez, potas, żelazo, cynk itd.???
 
Dlatego tym bardziej zachęcam do spróbowania WEGAŃSKICH BURGERÓW 
 
?Wartości odżywcze dla 1 burgera o wadze ok 90g
Energia: 200 kcal / Białko: 5,5g / Tłuszcze: 8,2g / Węglowodany: 23,1g / Błonnik: 2,7g
 
❇Składniki na 4 porcje:
 
– burak 100g (1 sztuka)
– kasza jaglana – 91g (7 łyżek)
– cebula czerwona – 50g (1/2 sztuki)
– natka pietruszki – 24g (4 łyżeczki)
– olej rzepakowy – 20g (2 łyżki)
– słonecznik ziarna – 20g (2 łyżki)
– mąką gryczana – 15g (1 łyżka)
– sos sojowy ciemny – 10g (1 łyżka)
– czosnek – 5g (1 ząbek)
– sok z cytryny – 3g (1/2 łyżki)
– kolendra (suszone liście) – 2g (1/2 łyżeczki)
– imbir mielony – 2g (1/2 łyżeczki)
– papryka mielona chili – 2g (2 szczypty)
– sól i pieprz czarny mielony – do smaku
 
❇WYKONANIE: ok 30 minut
 
Kaszę gotujemy do miękkości w 1,5 szklance wody. Czosnek, przeciskamy przez praskę. Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy, surowego buraka ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Mieszamy wszystkie składniki potrawy i dobrze wyrabiamy powstała masę 3-4 minuty jest to bardzo ważne, bo masa musi być plastyczna. Formujemy burgery – 4 sztuki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy burgery. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (200 stopni) z funkcją góra-dół, przez 20 minut, potem przekręcamy burgery na drugą stronę i pieczemy jeszcze 5-8 minut w opcji termoobiegu.
 
BURAKA – można zastąpić marchewką, selerem lub kalarepą,
CEBULĘ – można pominąć lub zastąpić porem lub selerem naciowym.
 
Zapraszam do sprawdzenia przepisu i koniecznie podzielcie się opiniami.