










składniki na 2 porcje zupy
dynia – 100g
soczewica czerwona – 100g
pomidor – 1 sztuka (ok 170g)
cebula – 1 sztuka (ok 100g)
czosnek – 2 ząbki
imbir tarty – 1 łyżeczka (ok 6g)
olej rzepakowy – 1 łyżka
jogurt kokosowy – 100 ml
papryka słodka – 1 łyżeczka (ok 10g)
sól – 1 łyżeczka
pieprz czarny mielony – 1/4 łyżeczki
seler naciowy – 1 mała łodyga (ok 200g)
woda – 1,4 szklanki – ok 350 ml
gałka muszkatołowa – 1 szczypta (opcjonalnie)
natka pietruszki – do dekoracji
wykonanie 40 minut
- Siekamy cebulę, czosnek i łodygę selera, kroimy w kostkę pomidora i dynię , ścieramy imbir na tarce.
- Na patelni na oleju szklimy cebulę, czosnek i paprykę mieloną.
- Na patelnię dodajemy dynię i soczewicę i podsmażamy chwilę (ok 1-2 minuty)
- Zalewamy wodą, dodajemy selera, pomidora i imbir.
- Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż soczewica będzie miękka. Jeśli potrawa będzie za gęsta dodajemy wodę.
- Gotową zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Dodajemy jogurt kokosowy. Mieszamy
- Dekorujmy pietruszką
