Wegańska zupa indyjska



Niezwykle AROMATYCZNA i ROZGRZEWAJĄCA
 ???☀️??Ta WEGAŃSKA zupa to kolejna propozycja dla:
– cukrzyków,
– insulinoopornych,
– z niedoczynnością tarczycy,
– Hashimoto,
– osób na dietach redukcyjnych
Bogata w witaminy z grupy B, witaminę A, E i C ???☀️jest idealną propozycją na obiad lub lunch do pracy i nie tylko.
 
Porcja zupy dostarczy:
Energia: 357,5 kcal/ Białko: 17,3g/ Tłuszcz: 10g/ Węglowodany: 53,6g/ Błonnik: 9,8g

składniki na 2 porcje zupy

  • dynia – 100g

  • soczewica czerwona – 100g

  • pomidor – 1 sztuka (ok 170g)

  • cebula – 1 sztuka (ok 100g)

  • czosnek – 2 ząbki

  • imbir tarty – 1 łyżeczka (ok 6g)

  • olej rzepakowy – 1 łyżka

  • jogurt kokosowy – 100 ml

  • papryka słodka – 1 łyżeczka (ok 10g)

  • sól – 1 łyżeczka

  • pieprz czarny mielony – 1/4 łyżeczki

  • seler naciowy – 1 mała łodyga (ok 200g)

  • woda – 1,4 szklanki – ok 350 ml

  • gałka muszkatołowa – 1 szczypta (opcjonalnie)

  • natka pietruszki – do dekoracji


wykonanie 40 minut

  • Siekamy cebulę, czosnek i łodygę selera, kroimy w kostkę pomidora i dynię , ścieramy imbir na tarce.
  • Na patelni na oleju szklimy cebulę, czosnek i paprykę mieloną.
  • Na patelnię dodajemy dynię i soczewicę i podsmażamy chwilę (ok 1-2 minuty)
  • Zalewamy wodą, dodajemy selera, pomidora i imbir.
  • Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż soczewica będzie miękka. Jeśli potrawa będzie za gęsta dodajemy wodę.
  • Gotową zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Dodajemy jogurt kokosowy. Mieszamy
  • Dekorujmy pietruszką

Potrawę można również zmiksować.
Dokładki zupy gwarantowane