
Niezwykle AROMATYCZNA i ROZGRZEWAJĄCA






– cukrzyków,
– insulinoopornych,
– z niedoczynnością tarczycy,
– Hashimoto,
– osób na dietach redukcyjnych
Bogata w witaminy z grupy B, witaminę A, E i C 


jest idealną propozycją na obiad lub lunch do pracy i nie tylko.




Porcja zupy dostarczy:
Energia: 357,5 kcal/ Białko: 17,3g/ Tłuszcz: 10g/ Węglowodany: 53,6g/ Błonnik: 9,8g
składniki na 2 porcje zupy
dynia – 100g
soczewica czerwona – 100g
pomidor – 1 sztuka (ok 170g)
cebula – 1 sztuka (ok 100g)
czosnek – 2 ząbki
imbir tarty – 1 łyżeczka (ok 6g)
olej rzepakowy – 1 łyżka
jogurt kokosowy – 100 ml
papryka słodka – 1 łyżeczka (ok 10g)
sól – 1 łyżeczka
pieprz czarny mielony – 1/4 łyżeczki
seler naciowy – 1 mała łodyga (ok 200g)
woda – 1,4 szklanki – ok 350 ml
gałka muszkatołowa – 1 szczypta (opcjonalnie)
natka pietruszki – do dekoracji
wykonanie 40 minut
- Siekamy cebulę, czosnek i łodygę selera, kroimy w kostkę pomidora i dynię , ścieramy imbir na tarce.
- Na patelni na oleju szklimy cebulę, czosnek i paprykę mieloną.
- Na patelnię dodajemy dynię i soczewicę i podsmażamy chwilę (ok 1-2 minuty)
- Zalewamy wodą, dodajemy selera, pomidora i imbir.
- Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż soczewica będzie miękka. Jeśli potrawa będzie za gęsta dodajemy wodę.
- Gotową zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Dodajemy jogurt kokosowy. Mieszamy
- Dekorujmy pietruszką
Potrawę można również zmiksować.
Dokładki zupy gwarantowane
