Przepis polecam szczególnie osobom, które szukają sycących i szybkich posiłków roślinnych.


Zajadać się można z chlebem, kaszą, ryżem lub makaronem np. orkiszowym tak jak u mnie 😉
Zapraszam

– tofu naturalne – 180g (1 opakowanie)
– płatki jaglane – 30g (3 łyżki)
– olej rzepakowy – 10g (1 łyżka)
– sos sojowy ciemny – 10g (1 łyżka)
– musztarda – 10g (1 łyżeczka)
– płatki drożdżowe – 10g (1 łyżka)
– papryka wędzona – 3g (1 płaska łyżeczka)
– papryka chili mielona – 3g (1/4 łyżeczki)
– sól – 3 g (1/4 łyżeczki)
– pieprz czarny mielony – 2g (2 szczypty)
– oregano suszone – 2g (2 szczypty)

Tofu kroimy w kostkę, dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładka masę. Można też wyrabiać ręcznie, ważne tylko aby nie zostały żadne grudki. Następnie formujemy małe pulpety i smażymy, na średnim ogniu, na oleju, na złoty kolor.

Energia: 207,5 kcal/ Białko: 11,1g / Tłuszcze: 10,8g / Węglowodany: 17,7g/ Wapń 341,6mg/ Żelazo: 5,8mg

– groszek zielony (u mnie mrożony) – 250g
– awokado miękkie – 1 sztuka
– czosnek – 5g (1 ząbek)
– sok cytrynowy – 2 łyżki
– szczypiorek – 1 pęczek (można więcej)
– pietruszka natka – 1 łyżka posiekanej
– sos sojowy ciemny – 1 łyżka
– sól i pieprz czarny mielony – do smaku

Groszek gotujemy w wodzie 3-4 minuty, odcedzamy, ale nie wylewamy wody w której się gotował. Będzie nam potrzebna aby nadać odpowiednia konsystencje potrawie. Blendujemy wszystkie składniki potrawy i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Dolewamy wodę, w której gotował się groszek, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Energia: 232,4 kcal/ Białko: 11,1g / Tłuszcze: 10,8g / Węglowodany: 17,7g/ Wapń 341,6mg/ Żelazo: 5,8mg