Wywodzi się z kuchni francuskiej. Ja cienię je za to , że jest bardzo kolorowe i lekkie. Można je wykorzystać jako samodzielne danie jednogarnkowe lub jako dodatek do mięsa czy ryb i co najważniejsze mogę tworzyć różne opcje tej potrawy np. z cukinią lub bakłażanem, z pieczarkami lub bez, z jabłkiem lub gruszką – też dobre […]
Lunch box
Bezglutenowe mini naleśniczki gryczane z pastą twarogowo-gruszkową
Bezglutenowe mini naleśniczki gryczane to propozycja na niebanalne śniadanie i nie tylko. Ciasto można przygotować wieczorem, a rano upiec na patelni i gotowe. Mniam ……. zapraszam Wartości odżywcze dla 1 mini naleśniczka o wadze ok 30-35g Energia: 51,4 kcal/ Białko: 2,1g/ Tłuszcze: 2g/ Węglowodany:6,1g/ Błonnik: 0,5g Składniki na 1 porcję (8-10 nimi naleśniczków) maślanka – 200g […]
Wegańskie burgery z czerwonym burakiem
WEGAŃSKIE BURGERY idealnie sprawdzą się na lunch, obiad i kolację Dla podkręcenia smaku warto je połączyć z ogórkiem, musztardą i majonezem lub tak jak u mnie w wersji typowo wegańskiej z plastrami awokado, zielonego pora z odrobiną musztardy. Pycha Burgery są bogate w białko i żelazo, dlatego mogą być dobrym substytutem mięsnych burgerów. […]
Pulpety z tofu w zielonym sosie
Przepis polecam szczególnie osobom, które szukają sycących i szybkich posiłków roślinnych. Potrawa idealnie sprawdzi się u osób z insulinoopornością, cukrzycą, niedoczynnością tarczycy czy hashimoto Zajadać się można z chlebem, kaszą, ryżem lub makaronem np. orkiszowym tak jak u mnie 😉 Zapraszam Pulpety z Tofu – na 2 porcje (1 porcja – ok […]
BŁYSKAWICZNY ŚLEDZIK Z BURAKIEM
Przepis na pyszny i pełnowartościowy posiłek? ?SKŁADNIKI / na 2 porcje /– śledzie solone – 200g– braki czerwone – 1 szuka (100g)– ogórek kwaszony – 1 sztuk (60g)– cebula – 1/2 sztuki (30g)– miód pszczeli – 1 łyżeczka (5g)– oliwa z oliwek – 1 łyżka (10g)– koper – 1 pęczek (5g)– sok cytrynowy – […]
KROKIETY Z SOCZEWICĄ I PIECZARKAMI – nie tylko od święta ;)
SOCZEWICA – określana mianem “kawioru biednych” To określenie zapewne odnosi się do dostępności i popularności jaką cieszy się soczewica To swoisty “superfood” który dostarcza wielu cennych składników odżywczych i zdrowotnych. w tym witamin z grupy B, witaminy K, a także magnezu, fosforu, potasu, miedzi, manganu. soczewica to także żródło błonnika i niski index […]
Kasza jaglana z granatem
Pyszna przekąska