KROKIETY Z SOCZEWICĄ I PIECZARKAMI – nie tylko od święta ;)


SOCZEWICA – określana mianem “kawioru biednych” ⁉️?
 
To określenie zapewne odnosi się do dostępności i popularności jaką cieszy się soczewica ⁉️ ?
To swoisty “superfood” który dostarcza wielu cennych składników odżywczych i zdrowotnych.
 
? w tym witamin z grupy B, witaminy K, a także magnezu, fosforu, potasu, miedzi, manganu.
? soczewica to także żródło błonnika i niski index glikemiczny.
 
Dlatego warto ją przyrządzać nie tylko od święta ❄?☃
 
Dlatego dzisiaj moja propozycja krokietów z soczewicy do czerwonego barszczyku i nie tylko…….
 
SMACZNEGO I ZAPRASZAM.

KROKIETY Z SOCZEWICĄ /z porcji wychodzą 4 duże krokiety/
 
NALEŚNIKI – CIASTO na 4 duże naleśniki
(patelnia o średnicy 24 cm)
 
SKŁADNIKI:
– mąka pszenna (u mnie pełnoziarnista typ. 2000) – 60g (4 łyżki)
– mleko spożywcze 2% tłuszczu – 200g (0,8 szklanki)
– jajko M – 56g (1 sztuka)
– sól – 1g (1 szczypta)
– olej lub oliwa – 15g (1,5 łyżki)
 
WYKONANIE (10 minut)
1. Mąkę, mleko, jajko, sól i olej (1 łyżka) umieszczamy w blenderze i miksujemy lub w misce i ubijamy trzepaczką na gładką masę.
2. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy z (1/2 łyżki oleju tylko do pierwszego naleśnika) i wylewamy porcję ciasta.
3. Smażymy naleśniki na złocisty kolor na średnim ogniu.
 
SKŁADNIKI – na farsz do naleśników 
– soczewica (u mnie czerwona baby bo szybko się gotuje)- 100g (1/2 szklanki)
– pieczarki – 200g
– cebula – 50g (1/2 sztuki)
– czosnek – 5g (1 ząbek)
– szpinak mrożony – 50g (można pominąć)
– papryka mielona wędzona – 2g (1/8 łyżeczki)
– papryka mielona ostra – 4g (1/4 łyżeczki)
– pieprz czarny mielony – 2g (2 szczypty)
– sól – 4g (1/2 łyżeczki)
– woda – 150g (dobre 1/2 szklanki)
– olej lub oliwa – 10g (1 łyżka)
 
WYKONANIE – 30 minut z gotowaniem
 
1. Kroimy cebulę i czosnek w kostkę. Pieczarki siekamy.
2. Na oleju, na wolnym ogniu, szklimy cebulę, dodajemy czosnek i pieczarki. Zdejmujemy z ognia.
3. Dodajemy przyprawy pieprz i obie papryki i podsmażamy około 3-4 minuty.
4. Dodajemy soczewicę i szpinak. Zalewamy wodą, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu, aż soczewica będzie miękka. Od czasu do czasu mieszamy aby szpinak połączył się z pozostałymi składnikami potrawy. Jeśli potrawa będzie zbyt gęstą można dodać odrobinę wody, ale nie za dużo, bo soczewica się rozgotuje i powstanie “breja” która “ucieknie” z krokietów. (przepraszam za słownictwo)
5. Gdy soczewica będzie miękka, solimy, mieszamy i przekładamy 3/4 porcji do blendera – miksujemy. Następnie dokładamy pozostałą porcję. Mieszamy łyżką i nakładamy na placki, rozsmarowujemy.
6. Zawijamy krokiety.
 
WARTOŚCI ODŻYWCZE dla 1 krokieta:
Energia: 256 kcal / Białko: 14g / Tłuszcze: 10g / Węglowodany: 24g / Błonnik: 5,4g
 
 
? Przed podaniem można tradycyjnie obsmażyć na patelni, ale ja osobiście preferuję odgrzać w naczyniu żaroodpornym w piekarniku lub porostu w mikrofali.
? A podawać można z czerwonym barszczykiem lub surówką z kiszonej kapustki 
Smacznego !!