Ratatuj w pieczonej odsłonie:)


Wywodzi się z kuchni francuskiej. Ja cienię je za to , że jest bardzo kolorowe i lekkie. Można je wykorzystać jako samodzielne danie jednogarnkowe lub jako dodatek do mięsa czy ryb i co najważniejsze mogę tworzyć różne opcje tej potrawy np. z cukinią lub bakłażanem, z pieczarkami lub bez, z jabłkiem lub gruszką – też dobre 😉

Składniki – tej opcji ze zdjęcia 😉

  • cukinia – 2 średnie sztuki
  • papryka czerwona – 1 sztuka duża
  • pomidor malinowy – 1 sztuka
  • pieczarki – 5 sztuk średnich
  • czosnek – 4 duże ząbki
  • sól – 1 płaska łyżeczka
  • pieprz czarny mielony – 1/4 łyżeczki
  • majeranek – 1 łyżka
  • oliwa lub olej – 2 łyżki 
  • koperek, kolendra lub natka pietruszki (zielenina) – dowolne ilości 

Wykonanie

Wszystkie warzywa myjemy, (czosnek dodatkowo obieramy) kroimy w większą kostkę i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy sól, pieprz i oliwę. Mieszamy. Odstawiamy lub od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni opcja góra-dół, przez około 40 minut pod przykryciem. Do pieczenia można użyć też zwykłej blachy do pieczenie, proponuję tylko na spód blachy położyć papier do pieczenia a warzywa przykryć folią aluminiową.

SMACZNEGO