Ortodoksja – wszystko albo nic, nie jest dobrym rozwiązaniem w codziennym stosowaniu.
Jadłospis powinien być dopasowany do nas a nie odwrotnie.
Warto pamiętać też, że kluczem dobrego jadłospisu jest RÓŻNORODNOŚĆ i ILOŚĆ spożywanych produktów !!
Powinno być też miejsca na drobne przyjemności jak np. JAGODZIANKI WŁASNEJ ROBOTY
Przewagą tak przygotowanych JAGODZIANEK jest to, że robiąc je samodzielnie, sami decydujemy CO i w JAKIEJ ILOŚCI dodajemy. Mam na myśli tu głównie cukier lub tłuszcze.
SKŁADNIKI – wychodzi ok. 10 drożdżówek (po upieczeniu 1 sztuka: waży ok 100g)
– mąka pszenna – 250 g (w tym ok 3 łyżki do posypywania)
– mleko 2% tłuszczu – 90 ml
– masło (roztopione i przestudzone) – 70g
– żółtka jaj – z 3 sztuk
– sól – 1/4 łyżeczki
– drożdże świeże – 25g
– cukier – 2 łyżki + 2 łyżeczki dla drożdży
– spirytus lub inny alkohol – 1 łyżka
– JAGODY – 130g (1 szklanka)
WYKONANIE:
Rozpuszczamy masło, podgrzewamy mleko (musi być letnie, nie gorące). Do kubeczka rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier (2 łyżeczki) i mleko (nie gorące) mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy w cieple miejsce i czekamy aż urosną.
Do miski przesiewamy sitem mąkę, dodajemy przestudzone mleko, cukier, sól, alkohol, żółtka i drożdże. Zagniatamy ręką ciasto (ok 5-6 minut) Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy aż wyrośnie (ok. 45-60 minut – ciasto podwoi swoją objętość)
Wyrośnięte ciasto, odsypujemy delikatnie mąką i wyjmujemy z miski w której rosło na stolnicę lub matę do wałkowania (wcześniej posypaną mąką) dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na prostokąty. Na tak przygotowane ciasto kładziemy jagody, zostawiając ok 2 cm miejsca od brzegów. Zawijamy jak roladę, końce zlepiamy ze sobą. Kroimy nożem na 5 kawałków i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wkładamy przygotowane jagodzianki i pieczemy około 30 minut, aż wierzch ciasta będzie rumiany i brązowy.
Wyjmujemy i czekamy aż wystygną.
Wartości odżywcze dla 100g porcji:
Energia: 200 kcal/ Białko: 5,6g/ Tłuszcze: 8g/ Węglowodany: 25g/ Błonnik: 1,2g
Smacznego 🥰