Nie wiem jak można żyć bez słodyczy. Ja nie potrafię
Niestety większość łakoci dostępnych w sklepach zawiera całą masę różnych dodatków. O cukrze już nie wspomnę Dlatego lepszym rozwiązaniem są “zdrowe słodycze”
Jedną z propozycji są jaglane kulki Ferrero
Są “umiarkowanie” słodkie, BEZGLUTENOWE i zdrowsze niż ich sklepowe koleżanki 😉
Robię poniższą porcję, przechowuję w lodówce i mam alternatywę, gdy potrzebuję “osłodzić sobie życie” 😉
ZAPRASZAM

składniki na 12-13 kulek
Kasza jaglana – 100g
Woda – 300 ml
Śliwki suszone – 40g
Orzechy nerkowca – 15g (1 łyżka)
Orzechy laskowe – 15g (1 łyżka
Migdały – 15g (1 łyżka)
Miód pszczeli – 25g (1 łyżka)
Wiorki kokosowe – 12g (3 łyżki)
wykonanie 50 minut
- Kaszę jaglaną przelewamy wrząca wodą na sicie i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości
- Rozdrabniamy 1/2 przygotowanej porcji orzechów i migdałów. Pozostałą porcję orzechów i migdałów zostawiamy w całości.
- Śliwki suszone blendujemy
- Ugotowaną kaszę mieszamy z musem śliwkowym, miodem i 1/2 porcji wiórek kokosowych. Miksujemy na jednolita masę.
- Dodajemy całe orzechy i migdały. Mieszamy i formujemy kulki.
- Rozkruszone orzechy i migdały mieszamy z wiórkami i mieszanka obsypujemy kulki jaglane delikatnie dociskając aby przykleiła się posypka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i zapiekamy przez 15 minut

Nie ukrywam, że kulki ciężko się lepią, a ja nie mam do tego cierpliwości 😉 więc ich nie robię tylko cała masę wkładam do keksówki i zapiekam w 180 stopniach przez 20 minut.