Jaglane FERRERO


Nie wiem jak można żyć bez słodyczy. Ja nie potrafię emoticon, emotion, face, silly, happy, emoji icon 

Niestety większość łakoci dostępnych w sklepach zawiera całą masę różnych dodatków. O cukrze już nie wspomnęemoticon, expression, prejudice icon Dlatego lepszym rozwiązaniem są “zdrowe słodycze” 

Jedną z propozycji są jaglane kulki Ferrero

Są “umiarkowanie” słodkie, BEZGLUTENOWE i zdrowsze niż ich sklepowe koleżanki 😉

Robię poniższą porcję, przechowuję w lodówce i mam alternatywę, gdy potrzebuję “osłodzić sobie życie” 😉

ZAPRASZAM

składniki na 12-13 kulek

  • Kasza jaglana – 100g

  • Woda – 300 ml

  • Śliwki suszone – 40g

  • Orzechy nerkowca – 15g (1 łyżka)

  • Orzechy laskowe – 15g (1 łyżka

  • Migdały – 15g (1 łyżka)

  • Miód pszczeli – 25g (1 łyżka)

  • Wiorki kokosowe – 12g (3 łyżki)


wykonanie 50 minut

  • Kaszę jaglaną przelewamy wrząca wodą na sicie i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości
  • Rozdrabniamy 1/2 przygotowanej porcji orzechów i migdałów. Pozostałą porcję orzechów i migdałów zostawiamy w całości.
  • Śliwki suszone blendujemy
  • Ugotowaną kaszę mieszamy z musem śliwkowym, miodem i 1/2 porcji wiórek kokosowych. Miksujemy na jednolita masę.
  • Dodajemy całe orzechy i migdały. Mieszamy i formujemy kulki.
  • Rozkruszone orzechy i migdały mieszamy z wiórkami i mieszanka obsypujemy kulki jaglane delikatnie dociskając aby przykleiła się posypka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i zapiekamy przez 15 minut

Nie ukrywam, że kulki ciężko się lepią, a ja nie mam do tego cierpliwości 😉 więc ich nie robię tylko cała masę wkładam do keksówki i zapiekam w 180 stopniach przez 20 minut.