BEZ GLUTENU, BEZ NABIAŁU, BEZ CUKRU – to możliwe



FASOLOWE BROWNE – nie ma też mąki

PORCJA 45g DOSTARCZY– Energia: 85 kcal, Białko: 3,3g, Tłuszcz: 2g, Węglowodany: 13g
Ciasto jest obłędnie czekoladowe, BŁYSKAWICZNE i baaardzo proste, a co najważniejsze dostarcza mnóstwo ROŚLINNEGO BIAŁKA



KONIECZNIE SPRAWDŹ poniższy przepis:
składniki na 1 porcję na małą keksÓwkę
Fasola – biała lub czerwona – 240g (z puszki lub ugotowanej)
Banan duży (ok 120g) – 1 sztuka
Jajko – 2 sztuki
Olej rzepakowy – 1 łyżka
Kakao – 1,5 łyżki
Suszone daktyle (można zastąpić figami)- 100g
Soda – 1 łyżeczka
wykonanie – 60 minut razem z pieczeniem
- Daktyle – zalewamy ciepła wodą na około 20 minut.
- Fasolę BARDZO DOKŁADNIE płuczemy ciepłą wodą i odsączamy na sitku.
- Do blendera wrzucamy: obranego i pokrojonego w plastry banana, jajko, olej, kakao, odsączone z wody migdały, sodę i fasolę.
- Następnie BARDZO DOKŁADNIE blendujemy składniki na gładką masę (3-4 minuty)
- Pierwszy i ostatni etap są bardzo ważnymi gdyż maja istotny wpływ na smak i konsystencję ciasta.
- Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Wylewamy ciasto
- Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 45-50 minut w zależności od piekarnika (do suchego patyczka), grzałki góra i dół.
– Po upieczeniu ciasto należy dobrze schłodzić, żeby przy konsumpcji nie rozpadało się. Najlepiej w lodówce przez 2-3 godziny. - Dla dekoracji możemy posypać wiórkami
- Przechowujemy w lodówce
Koniecznie napiszcie czy ciacho się udało i najważniejsze czy SMAKOWAŁO
