FASOLOWE BROWNE


BEZ GLUTENU, BEZ NABIAŁU, BEZ CUKRU – to możliwe?‼️
FASOLOWE BROWNE – nie ma też mąki?
 
PORCJA 45g DOSTARCZYEnergia: 85 kcal, Białko: 3,3g, Tłuszcz: 2g, Węglowodany: 13g
 
Ciasto jest obłędnie czekoladowe, BŁYSKAWICZNE i baaardzo proste, a co najważniejsze dostarcza mnóstwo ROŚLINNEGO BIAŁKA❗️?
KONIECZNIE SPRAWDŹ poniższy przepis:
 
 

składniki na 1 porcję na małą keksÓwkę

  • Fasola – biała lub czerwona – 240g (z puszki lub ugotowanej)

  • Banan duży (ok 120g) – 1 sztuka

  • Jajko – 2 sztuki

  • Olej rzepakowy – 1 łyżka

  • Kakao – 1,5 łyżki

  • Suszone daktyle (można zastąpić figami)- 100g

  • Soda – 1 łyżeczka

wykonanie – 60 minut razem z pieczeniem

  • Daktyle – zalewamy ciepła wodą na około 20 minut.
  • Fasolę BARDZO DOKŁADNIE płuczemy ciepłą wodą i odsączamy na sitku.
  • Do blendera wrzucamy: obranego i pokrojonego w plastry banana, jajko, olej, kakao, odsączone z wody migdały, sodę i fasolę.
  • Następnie BARDZO DOKŁADNIE blendujemy składniki na gładką masę (3-4 minuty)
  • Pierwszy i ostatni etap są bardzo ważnymi gdyż maja istotny wpływ na smak i konsystencję ciasta.
  • Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Wylewamy ciasto
  • Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 45-50 minut w zależności od piekarnika (do suchego patyczka), grzałki góra i dół.
    – Po upieczeniu ciasto należy dobrze schłodzić, żeby przy konsumpcji nie rozpadało się. Najlepiej w lodówce przez 2-3 godziny.
  • Dla dekoracji możemy posypać wiórkami
  • Przechowujemy w lodówce

Koniecznie napiszcie czy ciacho się udało i najważniejsze czy SMAKOWAŁO ⁉️?