Idealny zastępnik wszystkich “kupnych, sklepowych” płatków.
Szczególnie polecam dla dzieci.
Jest pyszna, chrupka, w sam raz na szybkie śniadanie lub przekąskę z jogurtem naturalnym, mlekiem czy też napojem sojowym lub orzechowym z dodatkiem świeżych owoców. 





Idealnie sprawdza się również jako posypka do sałatki owocowej.
Wartości odżywcze: 100 g granoli: Energia: 437 kcal/ Białko: 12,2 g/ Tłuszcze: 21,4 g/ Węglowodany: 49,2/ Błonnik: 7,5 g
składniki na 15 porcji
2 szklanki (ok. 300 g) płatków owsianych górskich
4 łyżki otrębów żytnich
4 łyżki płatków jaglanych (opcjonalnie mogą być gryczane)
4 łyżki (50 g) słonecznika łuskanego (lub dyni łuskanej)
4 łyżki (50 g) siemienia lnianego
50 g orzechów
50 g migdałów
4 łyżki miodu naturalnego
wykonanie 10 min Czas pieczenia: 20-30 min.
- Do dużej miski wsypujemy płatki i otręby. Mieszamy.
- Dodajemy miód i dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników, najlepiej ręką
- Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni w opcji termoobiegu.
- Blachę (dość głęboką, aby z łatwością móc przemieszać musli w czasie pieczenia) wykładamy papierem do pieczenia.
- Na papier wykładamy granolę i równomiernie rozkładamy na papierze.
- Blachę z granolą wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-30 minut. Co 5 minut mieszamy, aby granola upiekła się równomiernie i nie przypaliła z wierzchu.
- Po upieczeniu, odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
DODATKI: Orzechy i migdały siekamy na mniejsze kawałki, mieszamy z pestkami słonecznika, siemieniem lnianym i dodajemy do wystudzonej granoli (ja nie dodaję tych składników do pieczenia, bo wysoka temperatura niszczy cenne nienasycone kwasy tłuszczowe)
– Mieszamy
NOTATKI
Musli przechowujemy do 2 tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej w szklanym słoiku w chłodnym miejscu.
KONIECZNIE sprawdź mój przepis!
