


składniki na 15 porcji
2 szklanki (ok. 300 g) płatków owsianych górskich
4 łyżki otrębów żytnich
4 łyżki płatków jaglanych (opcjonalnie mogą być gryczane)
4 łyżki (50 g) słonecznika łuskanego (lub dyni łuskanej)
4 łyżki (50 g) siemienia lnianego
50 g orzechów
50 g migdałów
4 łyżki miodu naturalnego
wykonanie 10 min Czas pieczenia: 20-30 min.
- Do dużej miski wsypujemy płatki i otręby. Mieszamy.
- Dodajemy miód i dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników, najlepiej ręką
- Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni w opcji termoobiegu.
- Blachę (dość głęboką, aby z łatwością móc przemieszać musli w czasie pieczenia) wykładamy papierem do pieczenia.
- Na papier wykładamy granolę i równomiernie rozkładamy na papierze.
- Blachę z granolą wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-30 minut. Co 5 minut mieszamy, aby granola upiekła się równomiernie i nie przypaliła z wierzchu.
- Po upieczeniu, odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
