DOMOWA GRANOLKA bez oleju!


Idealny zastępnik wszystkich “kupnych, sklepowych” płatków. 
Szczególnie polecam dla dzieci.
 
Jest pyszna, chrupka, w sam raz na szybkie śniadanie lub przekąskę z jogurtem naturalnym, mlekiem czy też napojem sojowym lub orzechowym z dodatkiem świeżych owoców. ???
Idealnie sprawdza się również jako posypka do sałatki owocowej.
 
Wartości odżywcze: 100 g granoli: Energia: 437 kcal/ Białko: 12,2 g/ Tłuszcze: 21,4 g/ Węglowodany: 49,2/ Błonnik: 7,5 g

składniki na 15 porcji

  • 2 szklanki (ok. 300 g) płatków owsianych górskich

  • 4 łyżki otrębów żytnich

  • 4 łyżki płatków jaglanych (opcjonalnie mogą być gryczane)

  • 4 łyżki (50 g) słonecznika łuskanego (lub dyni łuskanej)

  • 4 łyżki (50 g) siemienia lnianego

  • 50 g orzechów

  • 50 g migdałów

  • 4 łyżki miodu naturalnego

wykonanie 10 min Czas pieczenia: 20-30 min.

  • Do dużej miski wsypujemy płatki i otręby. Mieszamy.
  • Dodajemy miód i dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników, najlepiej ręką ?
  • Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni w opcji termoobiegu.
  • Blachę (dość głęboką, aby z łatwością móc przemieszać musli w czasie pieczenia) wykładamy papierem do pieczenia.
  • Na papier wykładamy granolę i równomiernie rozkładamy na papierze.
  • Blachę z granolą wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-30 minut. Co 5 minut mieszamy, aby granola upiekła się równomiernie i nie przypaliła z wierzchu.
  • Po upieczeniu, odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
DODATKI: Orzechy i migdały siekamy na mniejsze kawałki, mieszamy z pestkami słonecznika, siemieniem lnianym i dodajemy do wystudzonej granoli (ja nie dodaję tych składników do pieczenia, bo wysoka temperatura niszczy cenne nienasycone kwasy tłuszczowe)
– Mieszamy
NOTATKI
Musli przechowujemy do 2 tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej w szklanym słoiku w chłodnym miejscu.
 
KONIECZNIE sprawdź mój przepis!