IDEALNY DUET

Błyskawiczny obiad z łososiem i pieczonymi warzywami

NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE
ŁOSOŚ
BŁYSKAWICZNY OBIAD⏰?
ŁOSOŚ Z PIECZONYMI WARZYWAMI,
Także do wykorzystania jako PASTA na śniadanie lub kolację?
 
Przygotowanie takiego obiadu zajmuje chwilę, a do tego przepis jest tak banalny, że zastanawiam się czy sensem jest jego prezentacja? ?
 
Lecz RYBY są bardzo cennym składnikiem naszej diety dlatego uważam, że każdy przepis może być inspiracją  ?
 

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE obiadowe

  • Łosoś – ok 200g

  • Sól, pieprz – po 2 szczypty

  • Zioła prowansalskie – 1 szczypta

  • Sok z cytryny – z 1/2 sztuki

  • Cukinia – 1 średnia sztuka

  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki

  • Papryka wędzona lub ostra – 1/2 łyżeczki

wykonanie – 40 minut razem z pieczeniem

  • Rybę myjemy
  • Układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia
  • Posypujemy solą, pieprzem i ziołami. Skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Odstawiamy na 3-4 godziny do lodówki.
  • Następnie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (góra -dół)
  • Cukinię kroimy w grubsze plastry (ok 0,5 cm) a paprykę w kawałki, układamy razem z rybą.
  • Warzywa posypujemy solą, pieprzem i papryką wędzoną, skrapiamy oliwą.
  • Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20-25 minut
 
 
PROPOZYCJA: potrawę można podać z gotowanym ryżem z kurkumą lub kaszą jaglaną.
 
Łososia i warzywa ZAWSZE robię w większej ilości.
 
Warzywa wykorzystujemy jako dodatek do kanapek?
Z łososia zaś przygotowuję PASTĘ???
 
 
 

SKŁADNIKI PASTy – na 4 porcje

  • Łosoś upieczony- ok. 100g

  • Cebula – 1/4 średniej sztuki lub por biała część – 1/2 średniej sztuki

  • Szczypiorek – 1 łyżka

  • Sól – do smaku

  • Sok z cytryny – 1 łyżka

  • Musztarda lub chrzan tarty – 1 łyżeczka

Pastę WYKORZYSTUJĘ też jako:
– Farsz do tortilli (dokładam sałatę)
– Nadzienie do gotowanych jajek (mocniej rozdrabniamy pastę)
– Do makaronu (dodaje jeszcze drobno posiekanego pomidora i łyżkę oliwy)
POLECAM??

wykonanie – 10 minut

  • Cebulę lub pora kroimy w drobną kostkę i posypujemy solą aby zmiękły.
  • Szczypiorek siekamy.
  • Rybę rozdrabniamy widelcem na drobno.
  • Dodajemy resztę składników. Mieszamy.

1 łyżka PASTY RYBNEJ to ok 20g i dostarcza ok 40 kcal