
BŁYSKAWICZNY OBIAD



ŁOSOŚ Z PIECZONYMI WARZYWAMI,
Także do wykorzystania jako PASTA na śniadanie lub kolację

Przygotowanie takiego obiadu zajmuje chwilę, a do tego przepis jest tak banalny, że zastanawiam się czy sensem jest jego prezentacja? 

Lecz RYBY są bardzo cennym składnikiem naszej diety dlatego uważam, że każdy przepis może być inspiracją 

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE obiadowe
Łosoś – ok 200g
Sól, pieprz – po 2 szczypty
Zioła prowansalskie – 1 szczypta
Sok z cytryny – z 1/2 sztuki
Cukinia – 1 średnia sztuka
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Papryka wędzona lub ostra – 1/2 łyżeczki
wykonanie – 40 minut razem z pieczeniem
- Rybę myjemy
- Układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia
- Posypujemy solą, pieprzem i ziołami. Skrapiamy sokiem z cytryny.
- Odstawiamy na 3-4 godziny do lodówki.
- Następnie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (góra -dół)
- Cukinię kroimy w grubsze plastry (ok 0,5 cm) a paprykę w kawałki, układamy razem z rybą.
- Warzywa posypujemy solą, pieprzem i papryką wędzoną, skrapiamy oliwą.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20-25 minut
PROPOZYCJA: potrawę można podać z gotowanym ryżem z kurkumą lub kaszą jaglaną.
Łososia i warzywa ZAWSZE robię w większej ilości.
Warzywa wykorzystujemy jako dodatek do kanapek

Z łososia zaś przygotowuję PASTĘ





SKŁADNIKI PASTy – na 4 porcje
Łosoś upieczony- ok. 100g
Cebula – 1/4 średniej sztuki lub por biała część – 1/2 średniej sztuki
Szczypiorek – 1 łyżka
Sól – do smaku
Sok z cytryny – 1 łyżka
Musztarda lub chrzan tarty – 1 łyżeczka

– Farsz do tortilli (dokładam sałatę)
– Nadzienie do gotowanych jajek (mocniej rozdrabniamy pastę)
– Do makaronu (dodaje jeszcze drobno posiekanego pomidora i łyżkę oliwy)
POLECAM


wykonanie – 10 minut
- Cebulę lub pora kroimy w drobną kostkę i posypujemy solą aby zmiękły.
- Szczypiorek siekamy.
- Rybę rozdrabniamy widelcem na drobno.
- Dodajemy resztę składników. Mieszamy.
1 łyżka PASTY RYBNEJ to ok 20g i dostarcza ok 40 kcal