Przepisy

BLOG, Przekąski, Słodkości

Drożdżowe parowańce lub pampuchy

PAROWAŃCE lub PAMPUCHY jak kto woli 😉 to jeden z ulubionych przepisów mojej Rodziny Znikają błyskawiczne a najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe……..mmmm Skład ich jest bardzo prosty: mąka pszenna, drożdże, mleko, masło, jaja, sól i pieprz, ale efekt tego jest taki, że w ich składzie są prawie same węglowodany a w 100g parowańców jest […]

BLOG, Przepisy, Słodkości

Jagodzianki

Ortodoksja – wszystko albo nic, nie jest dobrym rozwiązaniem w codziennym stosowaniu. Jadłospis powinien być dopasowany do nas a nie odwrotnie. Warto pamiętać też, że kluczem dobrego jadłospisu jest RÓŻNORODNOŚĆ i ILOŚĆ spożywanych produktów !!Powinno być też miejsca na drobne przyjemności jak np. JAGODZIANKI WŁASNEJ ROBOTY  Przewagą tak przygotowanych JAGODZIANEK jest to, że robiąc je samodzielnie, […]

BLOG, Lunch books, Obiady

Jak zacząć wdrażać zdrowe nawyki ? Wskazówki praktyczne :)

W pierwszej kolejności należy zaplanować posiłki. Powinny być sycące, zbilansowane i odżywcze, a przede wszystkim, SZYBKIE, PYSZNE  i najlepiej na wynos 😉 Dlatego aby przygotować dietetyczny posiłek należy połączyć kilka niezbędnych składników: węglowodany złożone, produkty białkowe oraz solidną porcję warzyw.  Potrzebujemy: Węglowodany złożone – makaron pełnoziarnisty, makaron gryczany, kasza gryczana, kasza jęczmienna, kasza bulgur, ryż […]

Lunch books, Przekąski, Śniadania

Faszerowane jajka wielkanocne-propozycje ;)

Symbolem zbliżającej się Wielkanocy są JAJKA 😉  Faszerowane, z kolorowymi dodatkami, będą smaczną i ciekawą alternatywą zbliżających się Świąt i nie tylko…. świetnie sprawdzą też przy innych okazjach. Ja uwielbiam je w każdej postaci, bo dostarczają:białka, żelaza, kwasów omegą-3, cynku, selenu, witamin A D, czy z grupy B a to jest niezbędne dla zdrowych włosów, mocnych paznokci i pięknej skóry. Zatem nie […]

Kolacje, Lunch box, Przekąski, Śniadania

Bezglutenowe mini naleśniczki gryczane z pastą twarogowo-gruszkową

Bezglutenowe mini naleśniczki gryczane to propozycja na niebanalne śniadanie i nie tylko.  Ciasto można przygotować wieczorem, a rano upiec na patelni i gotowe. Mniam ……. zapraszam  Wartości odżywcze dla 1 mini naleśniczka o wadze ok 30-35g Energia: 51,4 kcal/ Białko: 2,1g/ Tłuszcze: 2g/ Węglowodany:6,1g/ Błonnik: 0,5g Składniki na 1 porcję (8-10 nimi naleśniczków) maślanka – 200g […]

Lunch box, Obiady, Przekąski, Wege

Wegańskie burgery z czerwonym burakiem

WEGAŃSKIE BURGERY idealnie sprawdzą się na lunch, obiad i kolację   Dla podkręcenia smaku warto je połączyć z ogórkiem, musztardą i majonezem lub tak jak u mnie w wersji typowo wegańskiej z plastrami awokado, zielonego pora z odrobiną musztardy. Pycha    Burgery są bogate w białko i żelazo, dlatego mogą być dobrym substytutem mięsnych burgerów. […]

Kolacje, Przepisy, Śniadania

Chleb na zakwasie- instrukcja przygotowania i wypieku

Receptura jest łatwiejsza niż Wam się wydaje, wystarczy woda, mąka, sól oraz cierpliwość i ciepło. Najpierw trzeba przygotować zakwas. ZAKWAS (u mnie z maki żytniej typ 2000) do słoika o pojemności 1 litra wsypujemy mąkę żytnią – 100g i dolewamy 200 ml ciepłej wody o temperaturze 37-40 stopni a następnie dokładnie mieszamy. Przykrywamy słoik ściereczką […]

Lunch books, Lunch box, Obiady, Wege

Pulpety z tofu w zielonym sosie

Przepis polecam szczególnie osobom, które szukają sycących i szybkich posiłków roślinnych.   Potrawa idealnie sprawdzi się u osób z insulinoopornością, cukrzycą, niedoczynnością tarczycy czy hashimoto Zajadać się można z chlebem, kaszą, ryżem lub makaronem np. orkiszowym tak jak u mnie 😉   Zapraszam   Pulpety z Tofu – na 2 porcje (1 porcja – ok […]