Prośba o baaaardzo proste i szybkie przepisy 🥘 Tak, bo proste, szybkie i właściwie zbilansowane potrawy to klucz do zastosowania a przede wszystkim utrzymania diety 🎯 Utrzymanie diety zaś to najprostsza droga do wypracowania zdrowych nawyków i osiągnięcia zamierzonego celu 🏆🥇 Proponuję zatem: OBIAD gotowy w 25 minut ‼🤭 Kurczak po chińsku […]
Przepisy
Drożdżowe parowańce lub pampuchy
PAROWAŃCE lub PAMPUCHY jak kto woli 😉 to jeden z ulubionych przepisów mojej Rodziny Znikają błyskawiczne a najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe……..mmmm Skład ich jest bardzo prosty: mąka pszenna, drożdże, mleko, masło, jaja, sól i pieprz, ale efekt tego jest taki, że w ich składzie są prawie same węglowodany a w 100g parowańców jest […]
Jagodzianki
Ortodoksja – wszystko albo nic, nie jest dobrym rozwiązaniem w codziennym stosowaniu. Jadłospis powinien być dopasowany do nas a nie odwrotnie. Warto pamiętać też, że kluczem dobrego jadłospisu jest RÓŻNORODNOŚĆ i ILOŚĆ spożywanych produktów !!Powinno być też miejsca na drobne przyjemności jak np. JAGODZIANKI WŁASNEJ ROBOTY Przewagą tak przygotowanych JAGODZIANEK jest to, że robiąc je samodzielnie, […]
Jak zacząć wdrażać zdrowe nawyki ? Wskazówki praktyczne :)
W pierwszej kolejności należy zaplanować posiłki. Powinny być sycące, zbilansowane i odżywcze, a przede wszystkim, SZYBKIE, PYSZNE i najlepiej na wynos 😉 Dlatego aby przygotować dietetyczny posiłek należy połączyć kilka niezbędnych składników: węglowodany złożone, produkty białkowe oraz solidną porcję warzyw. Potrzebujemy: Węglowodany złożone – makaron pełnoziarnisty, makaron gryczany, kasza gryczana, kasza jęczmienna, kasza bulgur, ryż […]
Ratatuj w pieczonej odsłonie:)
Wywodzi się z kuchni francuskiej. Ja cienię je za to , że jest bardzo kolorowe i lekkie. Można je wykorzystać jako samodzielne danie jednogarnkowe lub jako dodatek do mięsa czy ryb i co najważniejsze mogę tworzyć różne opcje tej potrawy np. z cukinią lub bakłażanem, z pieczarkami lub bez, z jabłkiem lub gruszką – też dobre […]
FIT tarta z Truskawkami i twarogiem
SKŁADNIK – ciasto / duża porcja rodzinna / Mąka orkiszowa lub pszenna – 240g Mąka kokosowa – 40g Twaróg półtłusty – 120g Mleko – 80 ml Jaja – białka (wielkość L) – 4 sztuk NADZIENIE serowe: Twaróg półtłusty – 380g Wiórki kokosowe – 1 łyżka (4g) Jaja – żółtka (wielkość L) […]
Faszerowane jajka wielkanocne-propozycje ;)
Symbolem zbliżającej się Wielkanocy są JAJKA 😉 Faszerowane, z kolorowymi dodatkami, będą smaczną i ciekawą alternatywą zbliżających się Świąt i nie tylko…. świetnie sprawdzą też przy innych okazjach. Ja uwielbiam je w każdej postaci, bo dostarczają:białka, żelaza, kwasów omegą-3, cynku, selenu, witamin A D, czy z grupy B a to jest niezbędne dla zdrowych włosów, mocnych paznokci i pięknej skóry. Zatem nie […]
Bezglutenowe mini naleśniczki gryczane z pastą twarogowo-gruszkową
Bezglutenowe mini naleśniczki gryczane to propozycja na niebanalne śniadanie i nie tylko. Ciasto można przygotować wieczorem, a rano upiec na patelni i gotowe. Mniam ……. zapraszam Wartości odżywcze dla 1 mini naleśniczka o wadze ok 30-35g Energia: 51,4 kcal/ Białko: 2,1g/ Tłuszcze: 2g/ Węglowodany:6,1g/ Błonnik: 0,5g Składniki na 1 porcję (8-10 nimi naleśniczków) maślanka – 200g […]
Wegańskie burgery z czerwonym burakiem
WEGAŃSKIE BURGERY idealnie sprawdzą się na lunch, obiad i kolację Dla podkręcenia smaku warto je połączyć z ogórkiem, musztardą i majonezem lub tak jak u mnie w wersji typowo wegańskiej z plastrami awokado, zielonego pora z odrobiną musztardy. Pycha Burgery są bogate w białko i żelazo, dlatego mogą być dobrym substytutem mięsnych burgerów. […]
Chleb na zakwasie- instrukcja przygotowania i wypieku
Receptura jest łatwiejsza niż Wam się wydaje, wystarczy woda, mąka, sól oraz cierpliwość i ciepło. Najpierw trzeba przygotować zakwas. ZAKWAS (u mnie z maki żytniej typ 2000) do słoika o pojemności 1 litra wsypujemy mąkę żytnią – 100g i dolewamy 200 ml ciepłej wody o temperaturze 37-40 stopni a następnie dokładnie mieszamy. Przykrywamy słoik ściereczką […]