Przepisy

Lunch books, Przekąski, Śniadania

Faszerowane jajka wielkanocne-propozycje ;)

Symbolem zbliżającej się Wielkanocy są JAJKA 😉  Faszerowane, z kolorowymi dodatkami, będą smaczną i ciekawą alternatywą zbliżających się Świąt i nie tylko…. świetnie sprawdzą też przy innych okazjach. Ja uwielbiam je w każdej postaci, bo dostarczają:białka, żelaza, kwasów omegą-3, cynku, selenu, witamin A D, czy z grupy B a to jest niezbędne dla zdrowych włosów, mocnych paznokci i pięknej skóry. Zatem nie […]

Kolacje, Lunch box, Przekąski, Slider, Śniadania

Bezglutenowe mini naleśniczki gryczane z pastą twarogowo-gruszkową

  Bezglutenowe mini naleśniczki gryczane to propozycja na niebanalne śniadanie i nie tylko.  Ciasto można przygotować wieczorem, a rano upiec na patelni i gotowe. Mniam ……. zapraszam  Wartości odżywcze dla 1 mini naleśniczka o wadze ok 30-35g Energia: 51,4 kcal/ Białko: 2,1g/ Tłuszcze: 2g/ Węglowodany:6,1g/ Błonnik: 0,5g Składniki na 1 porcję (8-10 nimi naleśniczków) maślanka – […]

Lunch box, Obiady, Przekąski, Wege

Wegańskie burgery z czerwonym burakiem

WEGAŃSKIE BURGERY idealnie sprawdzą się na lunch, obiad i kolację   Dla podkręcenia smaku warto je połączyć z ogórkiem, musztardą i majonezem lub tak jak u mnie w wersji typowo wegańskiej z plastrami awokado, zielonego pora z odrobiną musztardy. Pycha    Burgery są bogate w białko i żelazo, dlatego mogą być dobrym substytutem mięsnych burgerów. […]

Kolacje, Przepisy, Śniadania

Chleb na zakwasie- instrukcja przygotowania i wypieku

Receptura jest łatwiejsza niż Wam się wydaje, wystarczy woda, mąka, sól oraz cierpliwość i ciepło. Najpierw trzeba przygotować zakwas. ZAKWAS (u mnie z maki żytniej typ 2000) do słoika o pojemności 1 litra wsypujemy mąkę żytnią – 100g i dolewamy 200 ml ciepłej wody o temperaturze 37-40 stopni a następnie dokładnie mieszamy. Przykrywamy słoik ściereczką […]

Lunch books, Lunch box, Obiady, Wege

Pulpety z tofu w zielonym sosie

Przepis polecam szczególnie osobom, które szukają sycących i szybkich posiłków roślinnych.   Potrawa idealnie sprawdzi się u osób z insulinoopornością, cukrzycą, niedoczynnością tarczycy czy hashimoto Zajadać się można z chlebem, kaszą, ryżem lub makaronem np. orkiszowym tak jak u mnie 😉   Zapraszam   Pulpety z Tofu – na 2 porcje (1 porcja – ok […]

Kolacje, Obiady, Wege, Zupy

Wegańska Grochówka pachnąca wędzonką

Każdy zdrowy, dorosły człowiek, powinien codziennie, dostarczać ok 0,8-1 grama białka na każdy kilogram ciała. Dobrze zbilansowana dieta powinna dostarczać zarówno białko roślinne jak i zwierzęce. Takie urozmaicenie pozwala dostarczać wszystkich niezbędnych aminokwasów. Lecz coraz więcej z nas, z różnych powodów czy to zdrowotnych, ekologicznych, a także ekonomicznych i etycznych, ogranicza mięso i poszukuje sprawdzonych […]

Lunch box, Obiady, Przepisy, Śniadania, Święta

KROKIETY Z SOCZEWICĄ I PIECZARKAMI – nie tylko od święta ;)

SOCZEWICA – określana mianem “kawioru biednych”   To określenie zapewne odnosi się do dostępności i popularności jaką cieszy się soczewica To swoisty “superfood” który dostarcza wielu cennych składników odżywczych i zdrowotnych.   w tym witamin z grupy B, witaminy K, a także magnezu, fosforu, potasu, miedzi, manganu. soczewica to także żródło błonnika i niski index […]