Co musisz wiedzieć o ODPORNOŚĆ ?

1. Odporność to zdolnością naszego organizmu do obrony przed czynnikami które wywołują choroby.

Pierwszą barierę obronną stanowi ODPORNOŚĆ WRODZONA  czyli taka którą otrzymujemy genetycznie i od urodzenia w tzw. pakiecie, a w jej skład wchodzą:

  • skóra i błony śluzowe, które w sposób mechaniczny chronią nas przed drobnoustrojami chorobotwórczymi
  • substancje o właściwościach bakteriobójczych które chemicznie dezaktywują bakterie. Do nich należy ślina, łzy, łój czy kwas solny w naszym żołądku.
  • fagocyty – grupa białych krwinek, która uczestniczy w reakcji odpornościowej naszego organizmu. W ich skład wchodzą: – makrofagi które wychwytują, trawią i wytwarzają substancje hamujące namnażanie się wirusów, bakterii i komórek nowotworowych – limfocyty T które rozpoznają i zwalczają obce antygeny oraz informują o zagrożeniu – limfocyty B (wytwarzają przeciwciała, czyli substancje które uodparniają nasz organizm na dany rodzaj patogenu – dlatego na niektóre choroby zapadamy tylko raz

Kolejną barierę obronną stanowi ODPORNOŚĆ NABYTA – czyli taka, którą budujemy w ciągu życia.

A budujemy ją po przez:

  • poddawanie się szczepieniom, w wyniku których otrzymujemy osłabione bądź zabite drobnoustroje chorobotwórcze i tym sposobem zmuszamy nasz układ odpornościowy (immunologiczny) do wytwarzania przeciwciał (tarczy).
  • zachorowanie na daną chorobę, wówczas w sposób naturalny w naszym organizmie powstaje tzw. pamięć immunologiczna, dzięki której nasze limfocyty uczą się rozpoznawać szkodliwe antygeny i wytwarzać przeciwciała które szybko i zdecydowanie je unieczynnią gdy chorujemy.

2. Sprawny i skuteczny układ odpornościowy (immunologiczny)

Główną przyczyną infekcji są wirusy, ale sam kontaktu z wirusem nie musi oznaczać ani infekcji, ani tym bardziej objawów choroby.

W wyniku kontaktu z patogenem, w naszym organizmie najpierw zaczyna się „wyścig” -> kto pierwszy ten lepszy, czyli czy nasz układ immunologiczny (odpornościowy) będzie szybszy, czy wirus. 

Infekcja się nie rozwinie, jeśli nasz układ immunologiczny okaże się szybszy niż tempo namnażania się wirusa.

Dlatego sprawność naszego układu immunologicznego (czyli odporności) jest bardzo ważna, bo jeśli zareaguje szybko i skutecznie, udaremni atak wirusów i nie dopuści do rozwoju choroby.

Bo: „Z wirusem jest jak z zamkiem w drzwiach i włamaniem. Jak mamy dobry zamek,(odporność) to wytrych (metody wnikania wirusa) nie sforsuje go i złodziej (wirus) się nie dostanie do środka – mówi dr Marek Wasiluk. „

Zatem, aby ustrzec się przed wirusami i NIE FASZEROWAĆ SIĘ NIEPOTRZEBNIE CHEMIĄ z apteki NALEŻY WZMOCNIĆ ODPORNOŚĆ !

3. BUDOWANIE ODPORNOŚCI TO PROCES I KONSEKWENCJA

To praca którą musimy wykonać sami, żadna tabletka tego nie załatwi za nas.

Opieka zdrowotna, nowoczesność szpitali, leki, kompetencje lekarzy tylko w 10% decydują o kondycji naszego organizmu.

Środowisko – w 20%

Nawet genetyka – tylko w 20% decyduje o naszej kondycji zdrowotnej

 Zaś styl życia !! czyli: to czy się wysypiamy, co jemy, czy utrzymujemy optymalną masę ciała, czy się ruszamy itp. aż w 50% decyduje o naszej kondycji zdrowotnej ciała.

4. REDUKCJA STRESU 

Jest ważnym elementem naszej odporności, bo każdy STRES którym jest: 

  • nielubiana praca  
  • brak snu, 
  • wyczerpujące ćwiczenia fizyczne lub ich całkowity brak (tzw. siedzący tryb życia), 
  • samotność, 
  • negatywne myśli
  • nieodpowiednia dieta w tym głównie diety monotematyczne, ubogobłonnikowe, z niedostateczną ilością warzyw i owoców, wysokotłuszczowe oraz wysokowęglowodanowe (z przewagą cukrów prostych)

Powoduje pobudzenie układu nerwowego, który wysyła szereg impulsów (informacji) m.in. do narządów limfatycznych tj. śledziona, grasica, węzły chłonne

Narządy limfatyczne wytwarzają hormony „stresu” (adrenalinę i noradrenalinę)

Hormony te trafiają do krwi, następuje przyspieszenie tętna i oddechu, rozszerzają się oskrzela i źrenice, uruchomiony zostaje rozkład zapasów glikogenu z wątroby, a następnie rozkład zapasów tłuszczów, aby poprawić ukrwienie mięśni szkieletowych, serca i mózgu.

Spowalnia układ trawienia i wchłaniania, dlatego jak jesteśmy zestresowani to nie chce nam się jeść bo musimy najpierw działać i działamy.

I wszystko jest fajnie, gdy stres jest krótkotrwały, jak np. podczas ćwiczeń fizycznych. Wtedy korzystnie wpływa na nasz organizm i wzmaga niektóre reakcje odpornościowe, ale w przypadku długo trwającego stresu, stężenie hormonów stresu narasta i narasta i w końcu przekracza pewną wartość krytyczną i wówczas aktywność naszych komórek obronnych wyhamowuje. 

Nadmiar hormonów stresu powoduję, że łączą się one z receptorami komórek odpornościowych, modyfikują ich funkcjonowanie, wytwarzając substancje zapalne, które prowadzą do osłabiania naszego organizmu.  

W organizmie następuje efekt ujemnego sprzężenia zwrotnego i autodestrukcji. Z jednej strony nasze własne zmodyfikowane komórki odpornościowe „atakują nasz organizm” a drugiej strony nie możemy się bronić bo reakcja odpornościowa jest konsekwentnie wygaszana.

Dlatego przewlekły stres powoduje, że nasz organizm nie może reagować adekwatnie do aktualnych potrzeb i w ten sposób niejednokrotnie „funduje nam” kłopoty ze zdrowiem i niszczyć nasz organizm 

5. ZDROWE JELITA – są podstawą naszej odporności i nie tylko.

Kondycja naszych jelit to odzwierciedlenie naszego stylu życia czyli: diety, ponownie poziomu stresu, aktywność fizycznej, ilość snu, przyjmowanych leków, przebytej, ewentualnej antybiotykoterapii itd. 

  • Antybiotyki – jałowią naszą florę bakteryjną i zakłócają procesy metaboliczne.
  • Leki typu IPP (zmniejszające zakwaszenie żołądka) i leki typu NLPZ (leki przeciwzapalne, przeciwbólowe) – powodują owrzodzenia i uszkodzenia śluzówki jelita cienkiego.
  • Niedobory enzymów – powoduje gromadzenie i zaleganie niestrawionego jedzenia, w jelicie i jego fermentację.
  • Alkohol i używki – niszczą kosmki jelitowe i korzystną florę jelitową.
  • Stres – niszczy dobre kultury bakterii, przez co stwarza możliwość na zasiedlenie się tych „złych”.
  • Substancje toksyczne w żywności – zatruwają nasze jelita

A jelita to nasz najważniejszy układ immunologiczny, dlatego każdy z wyżej wymienionych elementów wpływa na zaburzenie równowagi bakteryjnej a to generuje stan zapalny w organizmie i może powodować zmiany w funkcjonowaniu jelita. 

Dzięki jelitom przyswajamy białko, tłuszcze i węglowodany a także witaminy, makroelementy oraz mikroelementy czyli wszystko to co odpowiada za naszą odporności.

Dlatego, aby mieć odporność trzeba dbać o nasze jelita, dlatego:

  1. odstawmy używki w tym alkohol i tytoń
  2. zadbajmy o nawodnienie, które oprócz tego, że zapobiega m. in. migrenie, suchości skóry to jeszcze zapewni sprawny transport składników odżywczych jak i przeciwciał do wszystkich komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy pić około 30 ml wody na 1 kg masy ciała 
  3.  stosujmy zbilansowaną i odżywczą dietę, opartą głównie na      warzywach i owocach które dostarczą nam witamin, minerałów i antyoksydantów, mających działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. 

Włączmy na stałe do naszego menu, poniższe produkty:

  • Ogórki kiszone
  • Kapusta kiszona
  • Buraki czerwone
  • Miód pszczeli
  • Cebula i czosnek
  • Owoce i warzywa
  • Soki: z czarnego bzu, aronii, malin, dzikiej róży, pokrzywy
  • Orzechy
  • Kasza jaglana
  • Olej z czarnuszki
  • imbir

4. Zadbajmy o odpowiednie zakwaszenie żołądka przed zjedzeniem produktów białkowych (woda z octem jabłkowym, woda z cytryną, gorzkie zioła), pod warunkiem że nie mamy stanów zapalnych.

5. Jedzmy produkty fermentowane – które regulują perystaltykę jelit, poprawiają zakwaszenie żołądka, przez co wspomagają trawienie..

6. Jedzmy błonnik (40g/dziennie), który działa jak szczotka na nasze jelita, wymiatając toksyny oraz produkty przemiany materii. Poprawiając perystaltykę oraz trawienie, co wpływa na lepszą odporność.

7. Przed snem wybierajmy lekkostrawny posiłek i jedzmy go minimum 3 godziny przed snem, aby nasz układ pokarmowy mógł odpocząć w nocy.

8. Jedzmy powoli, bez pośpiechu i dokładnie przeżuwajmy pokarm, aby nasze jelito cienkie lepiej trawiło i wchłaniało potrzebne składniki odżywcze.

9. Zadbajmy o regularne wypróżnianie. Bo zaparcia powodują wchłanianie toksyn do organizmu, mogą być też przyczyną stanów zapalnych jelit, oraz zwiększonej przepuszczalność ich śluzówki, także dla patogenów powodujących różne schorzenia.

 Zadbane jelita to zdrowe jelita, to właściwe trawienie i wchłanianie składników pokarmowych, a bogactwo składników pokarmowych w ciele to odżywiony organizm to odporny organizm, dla którego nie straszne są żadne wirusy.

Tak więc na naszą odporność generuje bardzo dużo różnych czynników i nie ma na nią prostego sposobu. Trzeba pracy, konsekwencji i wysiłku, aby ją pozyskać i zachować na długie lata.

Ale odporność to nasze ZDROWIE i ŻYCIE, i chyba każdy się ze mną zgodzi, że warto o nią dbać i codziennie podejmować trud aby ją wspomagać ?

Literatura:

1. Podstawy immunologii, W. Ptak, M. Ptak, M. Szczepaniak

2. Podstawy fizjologii człowieka, H. Krauss, P. Sosnowski

3. Anatomia człowieka. Podręcznik dla studentów i lekarzy, W. Wożniak

4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24532193

5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28076696

6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3045681/

7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5643276/

8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5817415/

9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3890944/

10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5683975/

11. https://journals.lww.com/americantherapeutics/Abstract/2003/11000/Ondansetron_and_Metformin_Induced_Gastrointestinal.12.aspx

12. https://www.swiatnauki.pl/8,488.html