MUFFINY WYTRAWNIE – z jarmużem, chia i szynką !!


Propozycja powinna przypaść do gustu osobom które ze względów zdrowotnych lub dlatego, że lubią, spożywają śniadania białkowo-tłuszczowe, a którym znudziły się tradycyjne kanapki, omlety itp. ?
Bogate w białko, a dzięki dodatkowi chia, również w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe w tym szczególnie cenne kwasy z grupy omega-3 ???
Wytrawne muffiny szczególnie polecam osobom z:
✅ Insulinoopornością
✅ Cukrzycą
✅ Niedoczynnością tarczycy
✅ Hashimoto
✅ Na dietach redukcyjnych
Mam też nadzieję, że ta niebanalna propozycja spodoba się też DZIECIOM ⁉️
? Jedna muffinka dostarczy: Energii: 46 kcal/ Białka: 3,2g/ Tłuszczu: 2,7g/ Węglowodanów: 1,6g/ Błonnika: 1,4g
 

składniki na 2 porcje /14-15 muffinek /

  • Szynka – 80g

  • Jaja – 6 sztuk

  • Mleko – 50 ml

  • Jarmuż – 1 szklanka rozdrobnionych liści bez łodyg

  • Chia – 1 łyżka

  • Olej – 1 łyżka

  • Pomidory koktajlowe – 10 sztuk

  • Sól – 1/2 łyżeczki

  • Pieprz czarny mielony – 1 szczypta

WYKONANIE – razem z pieczeniem 40 minut

  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
  • Jarmuż pozbawiamy łodygi i rozdrabniamy, szynkę kroimy w kostkę, pomidory kroimy w ćwiartki.
  • Na oliwie podsmażamy szynkę, dodajemy rozdrobniony jarmuż i podsmażamy aż delikatnie zwiędnie.
  • Blendujemy jajka z solą, pieprzem i mlekiem
  • Do foremek łyżką nakładamy szynkę z jarmużem, dodajemy chia i zalewamy masą jajeczną.
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni góra – dół ) pieczemy 20 minut.
  • Wskazówka: zamiast chia możemy użyć siemienia lnianego.
    Zjadamy z kiszoną kapustą lub ogórkiem lub innym surowym warzywem bogatym w witaminę C, która wspomoże trawienie i wchłanianie białka.
    SMACZNEGO!

KONIECZNIE WYPRÓBUJ PRZEPIS ‼️