Propozycja powinna przypaść do gustu osobom które ze względów zdrowotnych lub dlatego, że lubią, spożywają śniadania białkowo-tłuszczowe, a którym znudziły się tradycyjne kanapki, omlety itp. 

Bogate w białko, a dzięki dodatkowi chia, również w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe w tym szczególnie cenne kwasy z grupy omega-3 





Wytrawne muffiny szczególnie polecam osobom z:





Mam też nadzieję, że ta niebanalna propozycja spodoba się też DZIECIOM 


składniki na 2 porcje /14-15 muffinek /
Szynka – 80g
Jaja – 6 sztuk
Mleko – 50 ml
Jarmuż – 1 szklanka rozdrobnionych liści bez łodyg
Chia – 1 łyżka
Olej – 1 łyżka
Pomidory koktajlowe – 10 sztuk
Sól – 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony – 1 szczypta
WYKONANIE – razem z pieczeniem 40 minut
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
- Jarmuż pozbawiamy łodygi i rozdrabniamy, szynkę kroimy w kostkę, pomidory kroimy w ćwiartki.
- Na oliwie podsmażamy szynkę, dodajemy rozdrobniony jarmuż i podsmażamy aż delikatnie zwiędnie.
- Blendujemy jajka z solą, pieprzem i mlekiem
- Do foremek łyżką nakładamy szynkę z jarmużem, dodajemy chia i zalewamy masą jajeczną.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni góra – dół ) pieczemy 20 minut.
- Wskazówka: zamiast chia możemy użyć siemienia lnianego.
Zjadamy z kiszoną kapustą lub ogórkiem lub innym surowym warzywem bogatym w witaminę C, która wspomoże trawienie i wchłanianie białka.
SMACZNEGO!
KONIECZNIE WYPRÓBUJ PRZEPIS
