Kasza jaglana wytrawnie



 
SZYBKO, SYCĄCO, ODŻYWCZO I ZDROWO
 
✅ Wzmacnia ODPORNOŚĆ, poprawia KONCENTRACJĘ i korzystnie wpływa na pamięć.??‼️
✅ Ma działanie odkwaszające i odśluzowujące, a także antywirusowe. ‼️
✅ Poza tym nie uczula bo nie zawiera glutenu, więc mogą ją spożywać osoby z celiakią i na dietach bezglutenowych.‼️
✅ Mała zawartość skrobi
✅ Spory poziom łatwo przyswajalnego białka,
✅ Bogactwo witamin z grupy B, w tym B1 (tiaminy), B2 (ryboflawiny) B6 (pirydoksyny) oraz witaminy E (młodości ?)
do tego spora zawartość żelaza, miedzi, krzemu a także lecytyny czynią z kaszy jaglanej “królową kasz” ???
Dlatego nie powinno jej zabraknąć w naszym menu.
Poniżej mój sposób na KASZĘ JAGLANĄ WYTRAWNIE, która doskonale się sprawdzi na wynos do lanchbooksa na ciepło i na zimno – jak kto lubi ?
 
POWYŻSZA PORCJA DOSTARCZY:
Energia: 361 kcal/ Białko: 9,5g/ Tłuszcz: 15,6 kcal/ Węglowodany: 46,1 kcal/ Błonnik 2,9g

składniki na 1 porcję

  • kasza jaglana – 50g

  • oliwa z oliwek – 10g (1 łyżka)

  • czosnek – 1 duży ząbek

  • czosnek – 1 duży ząbek

  • woda – 150 ml

  • pomidor – 1/2 sztuki – 50g

  • oliwki bez pestek – 5 sztuk

  • pestki słonecznika – 1 łyżka

  • natka pietruszki – 1 łyżka posiekanej (ile kto lubi i toleruje?)

  • sól – 1/4 łyżeczki


wykonanie 20 minut

  • czosnek siekamy
  • na oliwie szklimy czosnek, groszek i kaszę 2-3 minuty
  • zalewamy wodą i gotujemy 15-20 minut na wolnym ogniu, aż kasza będzie miękka (nie powinna być rozgotowana)
  • kroimy pomidora, siekamy pietruszkę, kroimy oliwki
  • mieszamy z ugotowaną kaszą, doprawiamy i posypujemy pestkami słonecznika.
Wskazówki:
– pomidora świeżego – można zamienić na 4 sztuki suszonych
– pestki słonecznika – na pestki dyni, migdały, orzechy
– oliwki – można zamienić na ćwiartkę miękkiego, dojrzałego awokado
Proponuję zrobić więcej. Potrawa nabiera smaku jak postoi przez noc