SZYBKO, SYCĄCO, ODŻYWCZO I ZDROWO












do tego spora zawartość żelaza, miedzi, krzemu a także lecytyny czynią z kaszy jaglanej “królową kasz” 





Dlatego nie powinno jej zabraknąć w naszym menu.
Poniżej mój sposób na KASZĘ JAGLANĄ WYTRAWNIE, która doskonale się sprawdzi na wynos do lanchbooksa na ciepło i na zimno – jak kto lubi 

POWYŻSZA PORCJA DOSTARCZY:
Energia: 361 kcal/ Białko: 9,5g/ Tłuszcz: 15,6 kcal/ Węglowodany: 46,1 kcal/ Błonnik 2,9g
składniki na 1 porcję
kasza jaglana – 50g
oliwa z oliwek – 10g (1 łyżka)
czosnek – 1 duży ząbek
czosnek – 1 duży ząbek
woda – 150 ml
pomidor – 1/2 sztuki – 50g
oliwki bez pestek – 5 sztuk
pestki słonecznika – 1 łyżka
natka pietruszki – 1 łyżka posiekanej (ile kto lubi i toleruje
)
sól – 1/4 łyżeczki

wykonanie 20 minut
- czosnek siekamy
- na oliwie szklimy czosnek, groszek i kaszę 2-3 minuty
- zalewamy wodą i gotujemy 15-20 minut na wolnym ogniu, aż kasza będzie miękka (nie powinna być rozgotowana)
- kroimy pomidora, siekamy pietruszkę, kroimy oliwki
- mieszamy z ugotowaną kaszą, doprawiamy i posypujemy pestkami słonecznika.
Wskazówki:
– pomidora świeżego – można zamienić na 4 sztuki suszonych
– pestki słonecznika – na pestki dyni, migdały, orzechy
– oliwki – można zamienić na ćwiartkę miękkiego, dojrzałego awokado
Proponuję zrobić więcej. Potrawa nabiera smaku jak postoi przez noc
